Про трансформацію України говорять в Вашингтоні

Facebook Поділитись
Про трансформацію України говорять в Вашингтоні

Делегація Національного форуму «Трансформація України» (НФТУ) на чолі з учасником Наглядової ради НФТУ, президентом УСПП Анатолієм Кінахом розпочала в Вашингтоні обговорення реалізації Стратегії трансформації України. Нагадаємо, Стратегія підготовлена експертами форуму, презентована в Україні та країнах-партнерах   та вже підтримана громадськими і владними структурами  Польщі, Литви та США. Документом передбачена довгострокова мета якісного наближення до Євросоюзу.  Стратегія та план її реалізації охоплюють такі сфери,  як сталий економічний розвиток, бізнес-клімат, впорядкування законодавчої системи, державні фінанси, держбезпека, соціальна політика, наука, освіта тощо. В її основі – кращий досвід Польщі та інших країн – членів ЄС, адаптований, в тому числі, безпосередніми авторами успішних реформ у даних країнах.

Раніше учасникам  Наглядової ради НФТУ вже довелося представляти концепцію Стратегії трансформації України в столиці США, в тому числі – перед членами Атлантичної ради, поважного аналітичного центру, неурядової організації США, яка займається міжнародними відносинами атлантичної спільноти. За її допомогою реалізується проект «Ініціатива України в Європі», спрямований на те, щоб  міжнародне співтовариство сповна підтримало незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України  та її євроатлантичну інтеграцію.  Зустріч з представниками Atlantic Council, її головним директором Фредеріком Кемпом запланована і в ході нинішнього візиту.

Сьогодні відбулася зустріч українських представників громадянського суспільства з президентом Американо-української ділової ради Морганом Вільямсом. Сторони обговорили соціально-економічну ситуацію в Україні після президентських виборів, зосередилися на необхідності підготовки в державі чіткого програмного документу – Стратегії трансформації і розвитку держави, її  невід’ємних галузевих складових.

«Необхідність Стратегії розвитку, яка базується на кращих практиках «нових» членів Євросоюзу (Польщі, країн Балтії), і в той же час максимально повно враховує національну специфіку,  не викликає ніякого сумніву. До речи, Стратегію ми запропонували лідеру президентських перегонів В.Зеленському, а також представникам уряду, парламенту, політикуму, які є, на наш погляд, готові до принципових змін. Важливо зрозуміти, що підготовка, включаючи усі деталі, а головне – реалізація Стратегії мають бути продуктом синергії української влади нової якості, міжнародних експертів, які мають знання та досвід трансформації в власних країнах,  та  структурованого громадянського суспільства. Україні може дуже допомогти спеціально створена Міжнародна координаційна рада НФТУ, яка опікуватися усіма видами допомоги та експертно-фінансового впливу», – наголосив член Наглядової ради НФТУ Анатолій Кінах. 

У програмі делегації передбачаються зустрічі з представниками міжнародних фінансових установ – Міжнародним валютним фондом та Світовим банком.

Нагадаємо, Національний форум «Трансформація України» створений як єдина платформа для об’єднання вітчизняних та міжнародних експертів, представників громадянського суспільства заради підготовки та реалізації Стратегії трансформації України. Учасниками Національного форуму є представники духовенства, лідери громадських організацій, народні депутати – члени відповідного міжфракційного об’єднання, представники міжнародної спільноти, дипломатичного корпусу, вітчизняного бізнесу, чисельні організації та структури добровольців, волонтерів, експерти, науковці.

Підготовлена концепція Стратегії трансформації України, яка передбачає довгострокову мету наближення до  Євросоюзу та невідкладні перетворення в країні. Стратегія може бути втілена в життя спільними зусиллями влади, міжнародної спільноти та широкої громадськості.