Проект постанови КМУ треба відкоригувати

Facebook Поділитись
Проект постанови КМУ треба відкоригувати

До УСПП звертаються представники аграрних об’єднань, організацій з проханням не допустити ухвалення проекту  постанови КМУ № 687. Ми звернулися з листом до Прем’єр-міністра України Д.А.Шмигаля. Наводимо повний текст.

 

Прем’єр-міністру України

Шмигалю Д.А

Шановний Денисе Анатолійовичу!

 

16  березня 2020 р.  на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства було розміщено для обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України  «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 р. № 687».

Постанова №687 від 26.05.2004 встановлює Порядок проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та є єдиним документом, що дозволяє суб’єктам господарювання продовжити експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, у яких закінчився термін.  На сьогодні  це складає  80% основних засобів виробництва промислових підприємств України.

Окремі новації у проекті постанови,  які мають на меті уточнити  положення  чинної постанови №687, за оцінкою промисловців, можуть обернутися небезпечними викликами  для організації промислового виробництва,  включно із припиненням діяльності потужних підприємств. Зокрема, у зверненні до УСПП представників  експертних та інспекційних організацій Кривого Рогу вказується на негативні наслідки реалізації на практиці таких положень цього документу:   

 «Призначений термін служби устаткування – календарна тривалість експлуатації, при досягненні якої експлуатацію устаткування належить припинити незалежно від  його технічного стану» (абзац четвертий пункту 2).

«У разі досягнення призначеного терміну служби, встановленого виробником в технічній документації, роботодавець припиняє подальшу експлуатацію устаткування з подальшим його виведенням з експлуатації або відновленням продукції» (пункт 22 ).

«Термін «відновлення продукції» вживається у значенні, наведеному у Законі України «Про загальну безпечність нехарчової продукції» (абзац чотирнадцятий пункту 2).   А саме,  «відновлення продукції – надання продукції, що була у вжитку, властивостей нової з метою її повторного надання ринку України»

Згідно з проектом постанови передбачається, що цей документ набере чинності через три місяці з дня опублікування. При цьому не береться до уваги,  чи здатна вітчизняна промисловість в умовах розгортання масштабної економічної кризи, на  тлі хронічного браку фінансових ресурсів та минулорічного падіння виробництва забезпечити  протягом зазначеного періоду виведення з експлуатації або проведення відновлення всіх машин, механізмів, устаткування підвищеної безпеки, у яких закінчився термін служби.

З урахуванням зазначеного, підтримуючи звернення промисловців, вважаємо нові зміни до постанови №687 від 26.095.2004, запропоновані у проекті постанови Мінекономіки як такі, що містять значні виклики для збереження шансів на відновлення промислового виробництва в Україні у посткризовий період.

 

З повагою,

Президент УСПП                                                                              

А.К.Кінах