Програма доступного житла має бути обов’язково внесена до бюджету

Facebook Поділитись
Програма доступного житла має бути обов’язково внесена до бюджету

Ділова спільнота не перший раз б’є на сполох у зв’язку з втратами в Україні людського капіталу. Через соціально-економічні негаразди, відсутність  системної протидії  кризі, яка викликана пандемією, поглиблюється  трудова міграція.  Стрімко  продовжує погіршуватись демографічна ситуація: за 2020 рік природнє скорочення чисельності населення склало 272,5 тис. (у 2019 р. – 247 тис.), на  100 померлих припадає  лише 49 новонароджених.  Це є своєрідним антирекордом з початку 90-х років минулого століття і  створює величезну загрозу для вітчизняної  економіки, ринку праці, добробуту країни.

«Врятування ситуації  – це не спонтанні та розрізнені дії,  а принципово інше ставлення до людського капіталу, на основі якого має бути сформована окрема комплексна системна стратегія, яка включатиме в себе питання покращення  охорони здоров’я, освіти, зростання добробуту людей, безпеки,  охорони навколишнього середовища тощо,  що в цивілізованому  світі складають поняття «якості життя». Серед іншого, не останню роль грає забезпечення  українців сучасним  житлом, ось чому ділова спільнота в період підготовки бюджету-2021 неодноразово зверталася до парламенту та уряду з вимогою включити в нього  програму  доступного житла. Цього не сталося, отже,  треба вносити зміни в бюджет», – зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

Під час обговорення бюджету УСПП направляв листа Прем’єр-міністру України Д.Шмигалю про ініціативу промисловцями програми доступного житла. Очільникам держави було надіслано рішення спільного засідання Антикризової ради громадських організацій та УСПП, де йшлося: враховуючи значну необхідність повномасштабної реалізації програми «Доступне житло» для економіки країни і населення, а також створення потужного інструменту з організації робочих місць у будівельній та суміжних галузях, необхідно забезпечити виділення коштів для надання  державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла у Державному бюджеті на 2021 рік.

До речи, програма «Надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла» існувала в 2020р., на неї було виділено  100 млн. грн., але фінансування було припинено  через епідемію коронавірусу. Мінрегіон подало бюджетний запит на аналогічну програму в 2021 р. і запропонувало видатки в сумі 434,8 млн. грн. Підсумок відомий: усі пропозиції, в тому числі від ділової громади,   на  2021р. проігноровані – в бюджеті програми  немає.  

«Влада не розуміє, що  програма доступного  житла, крім економічного (робочі місця в будівництві і у суміжників, податки),  має значне соціальне спрямування. Крім того, що вона зупине  потенційних трудових мігрантів, молоді сім’ї, вона забезпечить житлом  учасників бойових дій на сході країни, внутрішне переміщених осіб, мешканців гуртожитків і аварійного житла. До речи, це не просте  покращення житлових умов  – тут питання соціальної справедливості, поваги держави до громадянина, який чесно виконував свій патріотичний обов’язок або не за своєю волею опинився в скрутному становищі. Ігнорувати такі потреби – це свідомо створювати в суспільстві небезпечну напругу», – переконаний Анатолій Кінах.   

Він нагадав, що майже 50% населення в Україні живе у перенаселеному, неякісному  житлі. Крім того, практично половина всього житлового фонду вже застаріла морально чи фізично, і сучасного  житла недостатньо. Не всі питання може вирішити бюджет, але потрібно активніше шукати форм  співпраці з  органами місцевого самоврядування, різноманітними фондами, підприємствами у плані розробки та реалізації регіональних або локальних  програм будівництва доступного житла.

«Поки що треба негайно повернутися до пропозицій ділової спільноти і внести зміни в державний бюджет 2021р., таким чином забезпечити виділення коштів для надання  державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла у Державному бюджеті на 2021 рік. Забезпечення громадян  доступним якісним житлом є основою для  вирішення  складних питань демографічної рівноваги, припинення витоку за кордон робочих рук, забезпечення  стабільності  і спокою  всередині країни», – підсумував лідер ділової спільноти.