Програму «Доступні кредити» треба вдосконалювати - УСПП

Facebook Поділитись
Програму «Доступні кредити» треба вдосконалювати - УСПП

Український союз промисловців і підприємців наполягає на більш масштабній та погодженій із фінансовим сектором і НБУ програмі кредитування бізнесу. Оскільки ні обсяги, ні процентні ставки програми «Доступні кредити 5-7-9%» не покращують очікування саме малого і частково середнього бізнесу, на який спрямовані.

«Ці ставки важко назвати антикризовими. Потрібні 0-2%, а також інші інструменти не фінансової підтримки бізнесу», - зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

Україна відчуває брак інвестицій. За 2020 рік в економіку України було залучено на 28,2% менше капітальних інвестицій - 419,84 млрд грн. Такі дані Держстату. Капітальні інвестиції – це кошти на розширення, реконструкцію і модернізацію підприємств. Зокрема, у промисловість їх було залучено 153,32 млрд грн (на 33,9% менше, ніж в 2019 р).

«Оскільки немає притоку капіталу ззовні, підприємству доводиться покладатися на займи. І саме кредити можуть стати тим фактором, що втримає багато представників МСБ на плаву. Проте ці кредит повинні бути по-справжньому доступними», - підкреслив лідер ділової спільноти.

УСПП запропонував уряду та Нацбанку спільно із підприємцями розробити таку программу. Запропоноване спеціальне засідання Кабміну досі не відбулося. Хоча саме «Доступні кредити 5-7-9» стали своєрідним зворотнім звязком на вимогу бізнесу щодо покращення доступу до фінансових ресурсів.

«Цього все ж мало. 60% таких позик беруться на погашення старих боргів. Важко говорити в даній ситуації про розвиток і нові можливості для підприємств», - каже Анатолій Кінах.

Обсяг чистих гривневих кредитів від державних банків для бізнесу (видані кредити мінус погашення) в 2020 році зменшився на 10,7%, чисті кредити бізнесу від недержавних банків зросли на 2,5% . Такі дані наводить центр соціально-економічних досліджень CASE Україна.

В недержавних банках ставки коливаються під 12-16% річних.  Відтак, для бізнесу зараз пропонуються переважно дорогі кредити.

Нагадаємо, уряд на засіданні 24 лютого схвалив постанову про збільшення удвічі максимальної суми держдопомоги-компенсації за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" (із 200 тисяч до 400 тисяч євро). При цьому про зниження ставок не йдеться.