Промисловці і підприємці закликають владу обговорити реальну програму підтримки бізнесу через кризу Covid-19

Facebook Поділитись
Промисловці і підприємці закликають владу обговорити реальну програму підтримки бізнесу через кризу Covid-19

Міжнародні експерти з ВООЗ прогнозують подальше посилення пандемії Covid-19, адже ефект від вакцинації, на яке так сподівається людство, буде відчутним лиш в другій половині наступного року. Відтак, як мінімум півроку (це позитивний прогноз) світ і Україна в тому числі – будуть жити в умовах обмежень, економічних втрат, а тому наразі надзвичайно важливі заходи мінімізації негативних наслідків пандемії. США, Японія, країни ЄС тощо – всі вони мають відповідні державні програми підтримки платоспроможності населення, бізнесу, стримування безробіття. Фінансування пріоритетно спрямовується на розвиток медичної системи та кращого захисту населення від надзвичайної ситуації, пов’язаної з ростом числа хворих на коронавірус.

Втім, Україна пішла іншим шляхом: жодних антикризових програм, створений свого часу Фонд по боротьбі з коронавірусом розподіляє гроші не тільки на лікарні, але й у більшості своїй на дороги і т.д. Так, з виділених на нього 65 млрд. грн. станом на 13 листопада освоєно 59%. При цьому за весь час сфера охорони здоров’я отримала з нього 7,5 млрд. грн., що менше 15% всього бюджету фонду. Тепер же, як розповідає міністр охорони здоров’я, в підготовленому проекті держбюджету-2021 не підтримано пропозицію збільшити фінансування медицини, зарплати медичним працівникам.

При цьому, в тому ж бюджеті передбачено збільшення витрат на Офіс президента, Раду і Кабмін, а також на всі правоохоронні відомства – так, видатки парламенту зростуть на 24% - до 2,529 млрд, на апарат КМУ докинули ще 15% - разом 1,1 млрд. грн. Якщо обійшли увагою медиків, бізнесу також не варто розраховувати на суттєву системну підтримку також: обіцяні 8 тис. грн. для ФОПів, подальше функціонування програми «Доступні кредити 5-7-9» та деякі інші «послаблення» - крапля в морі на фоні того, що тисячі дрібних підприємств припинили свою роботу, індустріальне виробництво продовжує падати, є суттєве скорочення робочих місць. Так,  в Україні кількість безробітних порівняно з минулим роком збільшилася на 59%, від початку карантину статус безробітних отримали 525 тис. людей.

На цьому наголошують в УСПП.

«Ще раз наполягаємо на прийнятті системної антикризової програми мінімізації наслідків пандемії Covid-19 на економіку, платоспроможність громадян. Для промисловості – це пріоритизація в держзакупівлях, надання переваги національному виробнику, а не закупівля техніки закордоном. Для малого і середнього бізнесу – доступ до кредитних ресурсів за 0-2% ставками при умові збереження робочих місць, надання податкових канікул, програми імпортозаміщення», - підкреслив президент УСПП Анатолій Кінах.

Нагадаємо, УСПП та Антикризова рада громадських організацій, що об’єднує до сотні ділових структур з різних секторів економіки, ще навесні передала свої комплексні пропозиції Кабміну та Раді. Йдеться про документ «Пріоритетні заходи 2020: промисловий пакет». 3 грудня промисловці і підприємці України проведуть спеціальне засідання, присвячене протидії негативним наслідкам пандемії на економіку.

Тут звертають увагу влади на те, що обіцяні кроки по підтримці бізнесу занадто обмежені, а інструментарій такої підтримки має бути розширено.

Нагадаємо, в парламенті перебувають законопроекти про 8 тис.грн для ФОП і кожного найманого працівника. Підприємствам, чия діяльність забороняється на час карантину, компенсуватиметься сплата ЄСВ. А програма кредитування "5-7-9%" буде продовжена і розширена.

«За програмою кредитування «5-7-9»  60% отриманих коштів бізнес спрямував на покриття старих боргів, і загалом йдеться про кілька тисяч «щасливчиків», що змогли отримати ці кошти за зовсім не антикризовими ставками. 8 тисяч для ФОПів  - важко критикувати грошову допомогу, звичайно, це краще, ніж нічого. Проте зрозуміло, що ця одноразова виплата не поміняє життя ні самозайнятим, ні найманим працівникам, особливо на фоні того, що конвульсійні спроби створити видимість контролю над ситуацією (карантин вихідного дня) уже «порізав» прибутки деяких сфер бізнесу на 50-60%. За нашими підрахунками, багатьом підприємцям знадобиться не менше 2 років на відновлення, і це за умов системної підтримки держави. Тому на цьому фоні 8 тис. грн. – це «запрошення на каву», але не інвестиція в національний бізнес і робочі місця», - каже Анатолій Кінах.

Також в діловому середовищі з обережністю ставляться до заяв, що пролунали з Офісу президента, про те, що пакет допомоги підприємцям у разі повного локдауну буде профінансовано з фонду боротьби з COVID-19.

«Чи означає це, що сферу охорони здоров’я уріжуть ще більше? Пік другої хвилі прогнозують на кінець січня 2021 року, вже зараз не вистачає ліжкомісць, технологічно оснащених киснем і іншою апаратурою. Також потрібно подумати над інфраструктурою закупівлі /доставки /купівлі ліцензії на виробництво вакцини в Україні, реалізацію плану вакцинації. По всіх цих напрямках мають бути окремі програми розвитку. З чітко визначеним фінансуванням, а у випадку економіки – з введенням інших, нефінансових стимулів, про які ми вже говорили вище», -  підсумували в УСПП.

Тут очікують на участь представників уряду, парламенту в засіданні промисловців, антикризової ради, роботодавців 3 грудня. Адже комплексні пропозиції щодо промислового розвитку, збереження робочих місць тощо повинні бути узгоджені з проектом держбюджету 2021, а також має бути прийнята (як це передбачено законодавством) держпрограма соціально-економічного розвитку на наступний рік.