Промисловці обговорили з профільним віце-прем'єром Олегом Уруським впровадження комплексної індустріальної політики в Україні

Facebook Поділитись
Промисловці обговорили з профільним віце-прем'єром Олегом Уруським впровадження комплексної індустріальної політики в Україні

Віце-прем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський зустрівся із представниками структурованих об'єднань промисловців, підприємців, бізнесу, серед яких УСПП, Торгово-промислова палата тощо. 

Говорили про об'єднання зусиль по напрацюванню і впровадженню сучасної промислової інноваційної політики.

Нагадаємо, вже не перший рік тривають негативні процеси в промисловості. Лише за 5 місяців 2020 року падіння в індустрії становило майже 9%  в червні цього року - більше 5%. Скорочення або ж подекуди повна зупинка виробництв призводить до загрози збільшення трудової міграції та перетворення України в сировинний придаток розвинутого світу. Вже зараз більше 70% експорту України - це сировина. Мільйони наших співгромадян шукають заробітку за кордоном.

В УСПП привітали урядове рішення про створення профільного міністерства, на чому напостоювали вже більше 5 років. Відновлення вертикалі держуправління індустрією дає надію на комплексність політики у цій сфері. Саме формування системних рішень, у тому числі антикризових і середньострокових, пов'язаних із розвитком інноваційних галузей, і очікує ділова спільнота.

На зустрічі обговорювались питання затвердження нормативних функцій нового міністерства, насичення його структури професійними кадрами, завершення розробки Стратегії промислового розвитку, а також розробки та впровадження програми співробітництва з Національним банком України. Було наголошено на необхідності прийняття цільових галузевих програм для авіа-,  судно-, ракето-космічної сфер, галузі машинобудування тощо.

Промисловці переконані щодо необхідності впровадження сучасних напрямків державного протекціонізму, політики імпортозаміщення, створення умов максимальної участі національних виробників у державних тендерах. При цьому вони підкреслили, що варто докладати всіх зусиль, щоб ці дії логічно сприймалися міжнародними партнерами з ЄС, СОТ тощо.

Учасники зустрічі звернули увагу профільного посадовця на потребу вдосконалення і експортної політики. Зокрема, йшлося про створення умов для повноцінної роботи Експортно-кредитного агентства.

За результатами зустрічі прийнято рішення про формування групи радників при віце-прем'єр-міністрові, до якої ввійдуть представники  промислово-підприємницької громади.

"Промисловий інноваційний розвиток - це основа для майбутнього України, її економіки. Це практика усіх розвинених країн світу і Україна тут не виключення. Зараз основне завдання - напрацювання і впровадження комплексної державної політики у промисловій сфері, яка буде реалізовуватись незалежно від складів уряду та базуватись на пріоритетах підтримки національного виробника, створення нових робочих місць в Україні, підвищенні платоспроможності громадян, конкурентоздатності підприємств та модернізації виробництв", - підсумував президент УСПП Анатолій Кінах.