Промисловці підтримали рішення Ради про тимчасове зниження ренти на видобуток газу

Facebook Поділитись
Промисловці підтримали рішення Ради про тимчасове зниження ренти на видобуток газу

Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому законопроєкт №7732, яким тимчасово змінена формула розрахунку ренти на газ.

На цьому наполягали представники ділових кіл, оскільки рентабельність видобутку природного газу в Україні критично падала. Цьому сприяла прив’язка рентних ставок до цін на загальноєвропейських хабах, де на піку тисяча кубометрів блакитного палива коштувала 3 – 3,5 тис. доларів.

Тепер же рентна ставка розраховуватиметься, виходячи із вартості газу саме на внутрішньому ринку.

На цьому наголошують в Українському союзі промисловців і підприємців. Тут подякували парламенту за конструктивну позицію та діалог.

« Газовидобуток в нашій державі став збитковим. Тому зазначене нормативне рішення збільшить стимули для видобутку українського газу, що зараз, в умовах війни і проходження складного опалювального сезону 2022/2023 вкрай необхідно. У цю галузь будуть заведені додаткові інвестиції», - прокоментував президент УСПП Анатолій Кінах.

Нова формула буде діяти до скасування заборони на експорт газу.

Раніше промисловці і підприємці вже добилися рішення Кабміну щодо сплати рентних ставок тільки після реалізації видобутого газу на внутрішньому ринку.

Тепер виробники очікують здешевлення вартості природного палива, адже наразі серпневі ціни для них сягнули 47-49 грн. за куб. Газ в собівартості продукції складає від 20 до 70% в залежності від галузі (особливо це стосується хлібопекарів, хімпрому, тепличного господарства і т.д.), тому дорогий газ -це не тільки удар по конкурентоспроможності промисловців, але й вищі ціни для кінцевого споживача.

Ситуацію загострює зростання заборгованості по відшкодуванню ПДВ експортерам, висока вартість кредитних ресурсів (облікова ставка НБУ – 25%).

Поки інфляція становить 22%, прогнозно до кінця року вона перевищить 30%. З урахуванням курсу валют, реальна заробітна плата громадян в середньому зменшилася на 40-50%.

Тому рішення щодо де-факто зменшення рентних ставок на видобуток – це база для певної стабілізації процесів в економічній царині.

«Будемо наполягати на досягненні компромісних ставок і щодо видобутку решти природних копалин, які спрямовуватимуться, передовсім, на потреби української промисловості», - зазначив Анатолій Кінах.

УСПП продовжує працювати у напрямі збільшення газовидобутку в Україні. Необхідна безумовна реалізація комплексної програми збільшення видобутку власного природного газу, із системою податкових, митних, кредитних стимулів та гарантій для інвесторів, страхування ризиків під час війни.

На початок опалювального сезону в сховищах буде накопичено близько 15 млрд. кубометрів газу. Це мінімум, якого вистачить, проте повинні бути запаси для підстраховки.

Раніше у Міністерстві енергетики заявили, що споживання газу з початку війни скоротилося на 40%. Це скорочення відбулося переважно за рахунок скорочення виробництва, коментують в УСПП.

В індустрії падіння 34%, а в таких галузях, як гірничо-металургійний комплекс – всі 60-70%. Відтак, важливо подумати, як зменшити вартість газу для тих підприємств, що ще працюють. Це зробить більш конкурентоспроможною їх продукцію, сприятиме збереженню робочих місць, податкових надходжень до бюджету.