Промисловці вітають рішення Нацбанку скоригувати офіційний курс гривні: це підтримає експортерів

Facebook Поділитись
Промисловці вітають рішення Нацбанку скоригувати офіційний курс гривні: це підтримає експортерів

Нацбанк підняв офіційний курс гривні на 25% до 36,56 грн/дол., таким чином усунувши розрив між ринковим курсом валют та фіксованим для бізнесу, що здійснює зовнішньоекономічну діяльність.

На цій різниці експортери втрачали мільйони гривень прибутку. До прикладу, продавши товар на 10 тис. доларів за фіксованим раніше курсом  в 29,25 грн., підприємець мав би поповнити свій бюджет саме на цю суму. Втім, реальна вартість долара коливалася в межах 36,7-37 грн., а отже очікуваний прибуток в $10 тис. плавно перетворювався у $8,5 тис.

Чим більша сума контракту – тим більші втрати.

Болюче це відчували на собі не тільки великі фірми, але й фізичні особи-підприємці, що обслуговували іноземні замовлення.

Раніше податківці зробили такий висновок: сума від’ємної курсової різниці, яка виникла при продажу валютної виручки на міжбанківському ринку, до складу витрат не включається.

Це ставило в нерівні умови бізнес, що мав замовлення чи експортував на зовнішній ринок, і збільшувало дефіцит їх бюджетів та обігових коштів.

Наразі такий крок НБУ посилить конкурентоспроможність українських виробників, підтримає експортерів, зокрема, агропродукції та гірничо-металургійного комплексу. Адже ціни на сировину в ЄС та інших країнах світу падають.

Пшеничні котирування на світових біржах продовжують опускатися, те ж  саме стосується сталі і залізної руди.

Виробництво в ГМК-секторі через війну впало на 53%, аграрії зберуть на 30% менше врожаю. При цьому вартість логістики зросла в 2-3 рази, що виводить чимало виробників за межу рентабельності.

На цьому наголошують в Українському союзі промисловців і підприємців. Ділові кола привітали рішення регулятора та відмітили, що НБУ починає більш заглиблюватися в питання не тільки стримування інфляції, але й розвитку економіки.

Раніше УСПП, Антикризовий штаб допомоги промисловості і бізнесу, що діє під його егідою, неодноразово звертали увагу партнерів із Нацбанку на потребу вирівняння позицій реального і офіційного курсу валют.

Диспропорції на валютному ринку приносили значні збитки не тільки експортерам, але й самим фінустановам. Ще раніше «ПриватБанк» та «Ощадбанк» підвищили  обмінний курс долара для безготівкових розрахунків. Така можливість у них з’явилася 1,5 місяці тому, проте була спрямована на розрахунки фізосіб. Курсова різниця призводила до виникнення цілої низки схем, серед яких загальновідомий «картковий туризм» в країни ЄС.

«Приємно, що наші зусилля по інтенсифікації діалогу із Національний банком вже принесли перші позитивні плоди. Крім коригування курсу валют, йдеться про збільшення термінів повернення валютної виручки експортерами з 120 до 180 днів (ми ще будемо працювати над їх адресним збільшенням). Варто розуміти, що завдання регулятора – максимально сприяти розкручуванню роботи національної економіки. Це самі ті кроки, яких очікував бізнес і, сподіваюся, дана спільна робота буде продовжена», -  підсумував Анатолій Кінах.