Промисловці закликали Президента не допустити підвищення ціни на електроенергію для промислових споживачів

Facebook Поділитись
Промисловці закликали Президента не допустити підвищення ціни на електроенергію для промислових споживачів

Здатність української промисловості відновити виробництво в посткарантинних умовах значно знижується внаслідок оприлюднених планів уповноважених органів щодо підвищення тарифів на електроенергію на 33% з 1 серпня. Дане рішення - наслідок реалізації схваленого урядом Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в Україні. Таку «підтримку» держави  у кризовій ситуації промисловість навряд чи спроможна подолати без обмежень у скороченні виробництва, звільнення робочих місць, згортання  планів з модернізації  технологічного обладнання тощо.

На цьому наголошують в УСПП. Діловий союз направив листа із позицією промисловців на адресу глави держави В.Зеленського.

Напередодні, 26 червня,  на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг схвалено проєкти постанов НКРЕКП «Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 10 грудня 2019 року № 2668» (щодо перегляду тарифу на послуги з передачі електричної енергії ПрАТ «НЕК «УКРЕНЕРГО») та «Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 10 грудня 2019 року № 2669»  (щодо перегляду тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління ПрАТ «НЕК «Укренерго»). Зокрема, у проектах пропонується  підвищення зазначених  тарифів на послуги ПрАТ «НЕК «УКРЕНЕРГО», що призведе до збільшення кінцевої ціни на електричну енергію для промислових споживачів з 1 серпня на 33%.

Це негативно вплине на конкурентоспроможність, а також поточну діяльність підприємств. Зокрема, одне із провідних підприємств транспортного машинобудування “Крюківський вагонобудівний завод”, що наразі  забезпечує роботою 6000 працівників ( 25 тисяч членів їх родин), передбачає, що внаслідок збільшення кінцевої ціни електроенергії  до кінця року буде повинне сплатити за електроенергію додатково 6 млн грн., не рахуючи інших супутніх втрат для виробництва .

Це зіпсує наявні плани підприємства щодо організації виробництва, ставить вітчизняного виробника в нерівні конкурентні умови, призводить до значних збитків та ще більше поглиблюватиме кризові процеси у галузі. Наприклад, у зв’язку з відсутністю замовлень керівництво ПАТ «КВБЗ» вже було вимушене провести скорочення працівників підприємства на 10%, та з огляду на подорожчання електроенергії передбачає, що подальшого скорочення робочих місць не уникнути.

“Зважаючи на це, та підтримуючи негативне ставлення промисловців та підприємців як основних наповнювачів бюджету всіх рівнів щодо кардинального збільшення кінцевої ціни електричної енергії для промисловості, просимо не допустити вирішення проблем з розрахунками, що виникли у сфері відновлювальної енергетики, у такий небезпечний для розвитку вітчизняної економіки спосіб”, - йдеться у зверненні до Президента.