Промисловий блок проекту Національної економічної стратегії-2030 потребує суттєвого доопрацювання -УСПП

Facebook Поділитись
Промисловий блок проекту Національної економічної стратегії-2030 потребує суттєвого доопрацювання -УСПП

Український союз промисловців і підприємців, беручи участь в публічному обговоренні проекту Національної економічної стратегії -2030, до розробки якої надавав цілу низку пропозицій, підкреслює: промисловий блок Стратегії потребує доопрацювання. Адже увага у чинному його варіанті зосереджена переважно лише на розвитку транспортної галузі та інфраструктури, поза тим як рішення для інших секторів індустрії представлені досить схематично та не конкретно.

Таку позицію сформулював президент УСПП Анатолій Кінах, виступаючи на обговоренні проекту Стратегії.

«В процесі доопрацювання промислового блоку, вважаємо, необхідно його доповнити такими завданнями і напрямами: завершення розробки і впровадження Стратегії промислового розвитку України, яка вже 4 роки «гуляє» владними коридорами; проведення секторального аудиту галузей промисловості, кожна з яких має свою специфіку», - наголосив лідер ділової спільноти.

Він підтримав позицію Мінстратегпрому, раніше спільно сформульовану з УСПП, щодо потреби формування державних цільових програм в пріоритетних сферах, зокрема, науково-технічної космічної програми, програми розвитку авіаційної промисловості та програми розвитку високих наукоємних технологій.

«Життєво необхідною є модернізація промислових підприємств на основі європейських і світових стандартів. Маємо безпрецедентний знос фондів і активів, рухомого складу залізниці, низьку енергоефективність в індустрії та ін.», - підкреслив Анатолій Кінах. 

На його думку, особливу увагу наразі потрібно приділити підсиленню та укріпленню політики імпортозаміщення та локалізації виробництва в Україні. Наразі в країні зростає імпортозалежіність: частка промислової продукції вітчизняного виробництва у структурі внутрішнього споживання неухильно скорочується: від  56% у 2014 році до 45% у 2019. Щороку лише зростає імпорт високотехнологічних товарів – зі сфер авіа-, сідно-, транспортного машинобудування тощо. Поза тим як в самій Україні є ціла низка профільних підприємств, котрі виробляють  той же продукт, втім, через брак внутрішніх замовлень, труднощі із пошуком фінансування і поповненням оборотних коштів – простоюють чи знаходяться в кризовому стані.

Це призводить до збільшення частки сировинного виробництва і експорту, стрімко падає чисельність робочих місць (в середньому на 50-60 тис. в рік) в промисловості. Так, в 2018 році в індустрії було зайнято 2 млн. 110 тисяч спеціалістів, в 2019 році – 2 млн. 037 тис.

Тим не менше, навіть в такому стані промисловість все ще  дає 22% ВВП.

Анатолій Кінах зазначив: за розрахунками українських експертів, у найближчі 10 років для модернізації економіки, промисловості та інфраструктури знадобиться близько 143 млрд. доларів.

«Виходячи з цього факту, необхідно максимально уважно провести аналіз і ревізію тих міжнародних угод, котрі підписані і ратифіковані Україною. Наприклад, угоду СОТ про державні закупівлі. Коли ми порівнюємо ті чи інші преференції власним виробникам, котрі сформулювали при приєднанні і підписанні аналогічної угоди США та ЄС, помітно, що Україна зі свого боку зробила це вкрай недостатньо. Це ще один серйозний блок роботи, яким уряду і парламенту необхідно зайнятися», - вказав президент УСПП.

В УСПП наполягають, щоб при підписанні Україною Угод про вільну торгівлю зі стратегічними партнерами (з останніх прикладів – Туреччиною та ін.) тексти таких документів обов’язково узгоджувалися із діловим середовищем, профільними бізнес-асоціаціями.

Пріоритетними кроками промисловці вважають і повноцінний запуск Експортно-кредитної агенції із визначеними раніше обсягами страхування операцій, відповідного банку, що кредитував би експортно-імпортні процедури тощо.

«З огляду на ту дискусію, яка зараз ведеться навколо будь-яких стратегій, у тому числі Стратегії-2030 – хочеться наголосити: пора переходити від постійної констатації фактів до реальних кроків – організаційних, ресурсних тощо, які повинні бути детерміновані по всім етапам виконання зазначеної Стратегії. Від цього будуть залежати кінцеві результати», - підсумував Анатолій Кінах.

Нагадаємо, наразі триває публічне обговорення проекту Національної економічної стратегії -2030, головним розробником якої виступив уряд із залученням цілої низки експертних та ділових організацій України. У тому числі і УСПП. В загальних рисах нею пропонується збільшувати внутрішній попит на вітчизняну продукцію, більше експортувати, впроваджувати ресурсо- та енергоефективні технології на підприємствах та робити акцент на інноваціях.

Публічні обговорення триватимуть до 10 лютого.