При оновленні трудового законодавства треба шукати баланс інтересів як роботодавців, так і працівників

Facebook Поділитись
При оновленні трудового законодавства треба шукати баланс інтересів як роботодавців, так і працівників

УСПП, Антикризова рада громадських організацій, Об’єднання організацій роботодавців України  неодноразово закликали урядовців разом із профільними експертами, роботодавцями та профспілками проаналізувати національний ринок праці та виробити механізми для збільшення як рівня зайнятості (зараз Україна в п’ятірці держав Європи з низьким рівнем зайнятості) населення, так і підвищення його платоспроможності, стимулювання підприємницької діяльності тощо. На фоні поглиблення проблеми відтоку кадрів за кордон (за різними даними, Україну покинуло до 9 млн. заробітчан і студентів), прийняття законодавчих норм, які потенційно можуть погіршити становище зайнятого населення,  несе в собі значні ризики. Відтак, Україні потрібен новий Трудовий кодекс, але він має бути компромісним для інтересів як роботодавців, так і профспілок. Такий документ повинен пройти міжнародну експертизу, у тому числі і Міжнародною організацією праці.

Таку думку президент УСПП, голова Об’єднання організацій роботодавців України Анатолій Кінах висловив у своєму виступі на Всеукраїнському профспілковому віче в Києві.

Нагадаємо, профспілки виступили з різкою критикою урядового законопроекту №2708 "Про працю" та переконані, що документ значно обмежує права робітників.

«Всім сторонам соціального діалогу в Україні – уряду, роботодавцям і профспілкам – потрібно знайти консенсус щодо трудового законодавства. Баланс прав роботодавців і працівників має бути дотриманий. Адже якщо люди відчують ще більше погіршення умов праці в країні, то втрати трудової сили підвищяться. В Європі вже загострюється конкуренція за кадри, наразі багато українців в Польщі, Чехії, скоро в таких же обсягах люди поїдуть на заробітки в Німеччину. Тому даний законопроект, що має чимало зауважень від профспілок, треба доопрацювати.  Потрібно досягти консенсусу», – наголосив Анатолій Кінах.

Лідер ділової спільноти також звернув увагу урядовців на проблеми в економіці, без вирішення котрих соціальні стандарти підвищити практично неможливо. Як і створити додаткові мільйони робочих місць, як це анонсується деякими представниками Кабміну.

«Наразі 70% експорту – це сировина, у той час, як ці світові ринки дуже нестабільні. Недиверсифікована, сировинна економіка ніколи не створить нові робочі місця та не дасть зростання платоспроможності внутрішнього ринку. А без цього не розвиватиметься і виробництво, бізнес. Виходить замкнуте коло, яке може бути розірване за умов професійних і продуманих кроків в економіці. Сучасна промислова стратегія, підтримка національного товаровиробника в кращих європейських практиках, кредитування бізнесу, прогнозованість для інвесторів і верховенство права – ось гаранти зростання ВВП і якості життя громадян», – переконаний голова ООРУ.

Окремо Анатолій Кінах зупинився на рівню ефективності влади. За даними рейтингу Світового економічного форуму в Давосі, Україна за цим показником займає 104 місце із 141 можливих.

«У світі загострюється глобальна конкуренція, і та держава, яка не демонструє професійного і патріотичного  менеджменту у владі, не має консолідації зусиль із суспільством, знаходиться в зоні ризиків. Що потрібно зробити? Формувати умови розвитку на основі того потенціалу, що є в Україні. Для цього потрібен тристоронній соціальний  діалог в країні і прийняття важливих рішень у колі профспілки-роботодавці-уряд  на основі консультацій із громадськими фаховими  організаціями, експертами, бізнесом тощо», – підсумував лідер УСПП.