Прийняття урядового плану дій-2024 дозволить зробити процеси в економіці більш керованими – УСПП

Facebook Поділитись
Прийняття урядового плану дій-2024 дозволить зробити процеси в економіці більш керованими – УСПП

Днями Кабінет Міністрів України ухвалив план дій на 2024 рік, який передбачає чіткі терміни реалізації заходів щодо гармонізації законодавства із європейським, розвитку оборонно-промислового комплексу та виробництва зброї, гуманітарного розмінування, кредитних програм, відбудови зруйнованої російським агресором і бойовими діями житлового фонду та ін.

На прийнятті такого документу раніше наполягав Український союз промисловців і підприємців та діючий під його егідою Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану.

Бізнес підкреслив, що наявність урядового планування надасть більшої системності діям держави, громадських, експертних інституцій в пріоритетних сферах. Це наразі оборонка, кредитування реального сектору економіки, відбудова інфраструктури та активне залучення іноземних інвестицій.

УСПП вітає зазначення в плані дій цілком конкретних заходів та термінів їх виконання. Зокрема, йдеться про прийняття методом перекладу національних стандартів у трьох пріоритетних секторах промислової продукції (машини, електромагнітна сумісність обладнання, низьковольтне електрообладнання); гармонізацію українського законодавства з міжнародними стандартами у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра тощо.

Кабмін дав прямі доручення міністерствам щодо розробки законопроекту про розвиток ОПК, про розроблення та виробництво озброєння, військової і спеціальної техніки; проекту акта КМУ про затвердження відповідної Державної цільової оборонної програми

Серед того, що було враховано за пропозиціями Антикризового штабу :

●     імплементація Регламенту (ЄС) 305/2011 – гармонізація національних стандартів в будівельній галузі із ЄС,

●     розробка механізму здійснення компенсацій витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення,

●     розробка проекту Концепції Державної цільової оборонної програми з реалізації в інтересах сектору безпеки і оборони України проектів з виконання наукових досліджень і розробок.

Важливим напрямком, яким опікується Антикризовий штаб та УСПП, є психосоціальна реабілітація ветеранів війни, членів їх сімей та цивільних, які перебували в зонах бойових дій. Відповідні проєкти діловий союз пропонує до реалізації партнерським бізнес-організаціям із ЄС, а також має успішний досвід реалізації пілотної ініціативи з поляками.

Відтак, УСПП вітає наявність в урядовому плані пунктів щодо надання безоплатної психологічної допомоги військовослужбовцям та ветеранам війни, запровадження експериментального проекту щодо розвитку системи рекреаційного відновлення ветеранів війни та ін.

Загалом ці ініціативи повинні бути об’єднані в єдину програму, фінансування якої може бути частково здійснене за донорські коши, гранти ЄС, США.

Важливими пунктами, на які варто звернути увагу в плані, є дерегуляція для бізнесу в умовах війни. Це важливо, адже зайві або часто безпідставні перевірки чи штрафи шкодять бізнесу навіть більше, ніж брак ресурсів.

Щодо ресурсів, то йдеться також про продовження програми «Доступні кредити 5-7-9» на найближчі роки. Оскільки бюджетний ресурс обмежений, окрім цього УСПП пропонує заохочувати банківський сектор до ширшого і доступнішого кредитування промисловців і підприємців. Це має бути узгоджена політика НБУ та КМУ: пропозиції щодо організації відповідних тристоронніх консультацій були направлені уряду та регулятору за результатами засідань Антикризового штабу. Участь в них взяли представники банківського сектору, виробники, експерти.

Важливим є рішення щодо оновлення Транспортної стратегії до 2030 року. Зрозуміло, що окрім повномасштабної війни з рф, нові реалії, як-от перманентні блокування польськими організаціями пунктів пропуску на кордоні Україна-Польща, водночас деяке розблокування морського коридору, нарощування перевезень Дунайською інфраструктурою і т.д. – мають бути враховані в середньостроковій політиці України в даній царині.

УСПП продовжуватиме співпрацювати з урядом та окремими міністерствами за згаданими напрямками. Зокрема, є результативні комунікації із Мінінфраструктури щодо розбудови нових пунктів пропуску на західному кордоні, митних терміналів тощо, модернізації придунайської інфраструктури та ін.

З Мінекономіки діловий союз має регулярні робочі зустрічі щодо проєктів із залучення інвестицій в українську промисловість,  збереження і розвитку трудового потенціалу, удосконалення системи службових відряджень для бізнесу тощо.