Рада експортерів при МЗС України повинна бути не декларативною структурою, а демонструвати ефективну роботу

Facebook Поділитись
Рада експортерів при МЗС України повинна бути не декларативною структурою, а демонструвати ефективну роботу

Днями відбулося установче засідання оновленої Ради експортерів та інвесторів при МЗС України. Наразі до неї входять 135 компаній, бізнес-організацій. Серед них і УСПП, який в Раді представляє президент ділового союзу Анатолій Кінах.

На першому засіданні-відеоконференції міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив учасників, що головна мета РЕІ – дати бізнесу можливість просувати українські товари на зовнішні ринки, при українських дипустановах за кордоном над цим працюватимуть торгово-економічні місії.

«Експортний потенціал України опинився під загрозою, по-перше,  через деіндустріалізацію, тренд нашої економіки в сировинний бік (а кон’юнктура таких товарів дуже нестійка), по-друге –  через наслідки карантину,  тому потрібні величезні зусилля і держави, і бізнесу для підтримки і розвитку експорту.  Рада експортерів може стати непоганим комунікаційним майданчиком, але вона має  не лише декларувати свої наміри, а серйозно працювати, тут  повинні розроблятися і втілюватися конкретні кроки просування  українського виробника і його продуктів за кордон», – переконаний Анатолій Кінах.

Він наголосив, що необхідно  реалізовувати  стратегію підтримки українського експорту,  яка не виконувалася  в попередні роки, причому – у кореляції із посткоронавірусними реаліями в світі і Україні.  Для експортерів найважливішими є доступні кредити на модернізацію, поповнення обігових коштів. Також необхідно впроваджувати галузеві програми підтримки промисловості.  Окрім того, треба об'єднати зусилля з просування  високотехнологічних товарів вітчизняного виробництва на зовнішні ринки.  

Кредитування та страхування експортних операцій повинно здійснюватися посередництвом ЕКА, яке чомусь так і не працює, попри прийнятий закон і виділене фінансування.

«Ми маємо виходити на зовнішні ринки із конкурентною високотехнологічною продукцією і поступово відмовлятися від продажу сировини (нині вона складає  72% експорту) або товарів з низькою доданою вартістю.  Для цього в Україні є  виробнича база , кадровий потенціал і технологічні розробки, що не поступаються світовим», – каже президент УСПП.

Ці та інші пропозиції вдосконалення експортної політики  були вже передані уряду. УСПП і Антикризова рада громадських організацій оформила їх в антикризову програму "Пріоритетні заходи 2020: промисловий пакет".

«Це той порядок денний, який буде відстоювати бізнес у комунікаціях з урядовцями. Без вирішення вищезазначених проблем не можна говорити про перспективи зростання експорту, зайнятість населення чи ріст ВВП», – резюмував Кінах.

Довідково. Рада експортерів та інвесторів діятиме на постійній основі. Експортери з її складу зможуть подавати пропозиції щодо торговельної співпраці, лібералізації торгових режимів, відкриття нових ринків збуту до порядку денного двосторонніх відносин, зокрема, розмов та зустрічей міністра з іноземними колегами.