Реформування «Укрзалізниці» не може бути зупинене

Facebook Поділитись
Реформування «Укрзалізниці» не може бути зупинене

УСПП висловлює свою стурбованість щодо зупинки реформування «Укрзалізниці»: діловий союз направив відповідні листи на адресу прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та  голови Тимчасової слідчої комісії з перевірки УЗ Юлії Гришиної.

Промисловці пропонують уряду втрутитися у ситуацію та не допустити  наростання протистояння між Наглядовою радою та Правлінням УЗ. Тут переконані: останнім рішенням Наглядової ради Укрзалізниці створюється загроза зупинення реформування залізниці та заблокування запланованих капітальних інвестицій в інфраструктуру. Зокрема, й мільярди гривень в оновлення вантажного вагонного парку, в якому воліли взяти участь українські машинобудівні підприємства. Йдеться про створення відокремленого підприємства в сфері вантажоперевезень «УЗ Карго».

«Ми вважаємо, що рішення Правління товариства на чолі з Володимиром Жмаком спрямовані на розвиток компанії шляхом проведення необхідних реформ та виведення УЗ на прибутковий рівень. Зупинка цього процесу матиме вкрай негативні економічні наслідки для компанії та держави в цілому»,- наголошується в заяві.   

УСПП ознайомився із витягами з протоколів засідання Наглядової ради АТ “Укрзалізниця” від 1 лютого 2021 року №№ А-10/3-21, А-10/2-21, які знаходяться в публічному доступі. Даним рішенням, зокрема, Наглядова рада вимагає та доручає невідкладно призупинити реформування Укрзалізниці в частині анбандлінгу. Відповідно до пункту 45 Положення рішення, прийняті Наглядовою радою є обов’язковими до виконання. Однак прийняття Наглядовою радою рішень, які йдуть всупереч взятих на себе зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та Стратегії товариства на 2019 – 2023 роки, в частині проведення анбандлінгу, тобто створення вертикалей “Карго”, “Пасажирської”, “Інфраструктури” та “Ремонту” є перевищенням повноважень Наглядової ради та діями, які не відповідають попередньо прийнятому рішенню та стратегії розвитку компанії.  

До того ж, юридичний аналіз даного документу свідчить, що Наглядова рада в своєму рішенні використовує поняття “призупинити”. Відповідно до пункту 71 Положення до виключної компетенції Наглядової ради належить лише повноваження щодо скасування рішень правління. Відтак термінологія, використана Наглядовою радою при формуванні вищевказаного рішення, породжує юридичну невизначеність та неоднозначність тлумачення.

«Закликаємо уряд як головного акціонера державної компанії – втрутитися в ситуацію. Також просимо приділити особливу увагу тому, щоб призначені до складу Наглядової ради УЗ посадовці  забезпечували підтримку національних інтересів України в цілому та вже прийнятих стратегічних рішень щодо розвитку вітчизняної залізниці зокрема», - підсумували в УСПП.

Промисловці привітали створення Тимчасової слідчої комісії (ТСК) по перевірці діяльності “Укрзалізниця”, що, на їх думку, дозволить усунути бар’єри на шляху до функціонування УЗ як ефективної та прибуткової державної компанії стратегічного значення

«УСПП звертається до ТСК з проханням розглянути викладену ситуацію в межах проведення свого розслідування», - зазначено в листі на комісію.

Нагадаємо, 1 лютого 2021 року УСПП підписав меморандум про взаєморозуміння та співробітництво із Правлінням АТ “Укрзалізниця”, основною метою якого визначено сприяння українським товаровиробникам у реалізації програм з імпортозаміщення, локалізації виробництва, діалог щодо тарифної і цінової політики тощо.

Додаток