Ревізія критичних підприємств потрібна, але бронювання має автоматично продовжуватись на час перевірки - УСПП

Facebook Поділитись
Ревізія критичних підприємств потрібна, але бронювання має автоматично продовжуватись на час перевірки - УСПП

22 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №1204, що передбачає проведення ревізії підприємств, визнаних критично важливими для економіки та обороноздатності країни. Цей крок необхідний для виявлення та виключення компаній, які не відповідають критеріям, однак залишаються у списках через недоліки попередніх рішень по ним.

При цьому, тимчасово призупинено можливість бронювання працівників через систему "Дія", а також процедуру визначення підприємств критично важливими, що може поставити під загрозу роботу важливих виробників, які працюють на оборонну, соціально-економічну безпеку.

Український союз промисловців і підприємців (УСПП) вважає, що ревізія є необхідною, оскільки на практиці зустрічалися випадки, коли в перелік критичних потрапляли підприємства, які не виконують значимих функцій для держави чи оборони. Це знижувало ефективність системи і викликало нарікання з боку громадськості, бізнес-спільноти.

Проте УСПП наголошує на тому, що під час проведення цієї ревізії варто автоматично продовжити дію бронювання для тих підприємств, які вже мають цей статус, з прийняттям остаточних рішень по підсумках перевірок. Відсутність такої пролонгації може значно нашкодити оборонно-промисловому комплексу, компаніям, які виконують оборонні замовлення, енергетичній інфраструктурі, інженерам та комунальним службам, що обслуговують критичну інфраструктуру. Затримки у бронюванні можуть призвести до втрат кваліфікованих кадрів, що матиме негативні наслідки в умовах війни.

УСПП закликає Уряд ухвалити таке рішення, аби уникнути кадрового дефіциту на стратегічних підприємствах. Окрім того, важливо, щоб процес перегляду списку базувався на чітких і прозорих критеріях, що дозволить забезпечити справедливість і ефективність ревізії, удосконалити баланс потреб оборони і економіки.

Також УСПП звертає увагу на важливість стабільної роботи електронної системи бронювання в "Дії".

Варто нагадати, що УСПП та Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану були серед ініціаторів впровадження системи бронювання фахівців для критично важливих підприємств. Ця система відіграла ключову роль у збереженні висококваліфікованих працівників у сферах оборонної промисловості, енергетики та інфраструктури, що забезпечило безперервну роботу важливих секторів економіки під час війни.

Тому для подальшого зміцнення стійкості і самодостатності економіки, а відтак – обороноздатності держави - необхідно зберегти й удосконалити цей механізм. Пропозиції УСПП і Антикризового штабу передані Уряду, РНБОУ, Верховній Раді.