Робота з мінімізації наслідків кризи має бути посилена

Facebook Поділитись
Робота з мінімізації наслідків кризи має бути посилена

Уряд і парламент разом з структурованими організаціями бізнесу мають сьогодні посилити системну роботу з мінімізації наслідків кризи в усіх її складових – соціальних, економічних, фінансових, епідеміологічних.  Як відомо, ознаки економічної кризи спостерігаються з другого півріччя 2019р. Ситуація погіршується у зв’язку з епідемією хвороби COVID-19: за опитуванням підприємців, після першого тижня карантину 48% компаній зафіксували зниження виручки на 20-50%, близько 15 % ухвалили рішення про зміни зарплати персоналу, стільки ж про скорочення штату.

«Безумовно, вжиті парламентом та урядом заходи є важливими. Ми вже говорили про закон № 3275, який  підтримує  малий та  середній бізнес,  соціальну сферу, медиків. Але щодо підприємництва, то вимушені констатувати:  запроваджені зміни мають точковий характер та не зможуть нівелювати зниження ділової активності та  погіршення фінансового стану суб’єктів господарювання.  Економічна криза, яка вже триває та буде поглиблюватися, потребує більш глибокого опрацювання», – переконаний голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.

Він наголошує, що  нещодавно створений Координаційний центр з питань промисловості на чолі з Прем’єр-міністром країни, куди входять  представники структурованої ділової спільноти, науковці та експерти,  має негайно приступити до роботи і зайнятися невідкладними заходами з покращення умов для малого та середнього бізнесу, проаналізувати роботу самих ризикованих, бюджетоутворюючих галузей (агропромисловий, гірничо-металургійний комплекс). Запобігти падінню виробництва в сферах, орієнтованих на сировинних експорт, можна  через розширення внутрішнього попиту. Потрібні цільові програми для оновлення, наприклад, рухомого складу Укрзалізниці (тут фізичний та моральний знос вагонів та локомотивів добігає 80%, потреба металу  є  дуже високою), інших інфраструктурних проектів. Підтримати агропромислову сферу зможе переробна промисловість.

Він окремо зупинився на поверненні з-за кордону великої кількості заробітчан, яким необхідно запропонувати програми зайнятості з розрахунку, щоб вони і після карантину залишалися працювати вдома.  

«Розробити і втілити в життя програму стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених  карантином, затвердити перелік пріоритетних галузей економіки України, які забезпечують найбільшу кількість робочих місць; розробити державну програму заходів з підтримки  окремих галузей і захисту їх товарів, конкретні програми доступу виробників до фінансово-кредитних ресурсів – все це завдання височайшої відповідальності і важливості. Потрібно прискорити формування в уряді  економічно-промислового блоку, поновлення міністерства промислової політики і інновацій, більш чітка і скоординована взаємодія гілок влади – інакше подолати і епідемію, і соціально-економічну кризу буде вкрай складно», –  наголосив Анатолій Кінах.

Лідер промислової спільноти нагадав, що Антикризова рада громадських організацій, УСПП розробили та надіслали вищому керівництву держави, в тому числі і уряду, програмні документи – «Пріоритетні заходи 2020: промисловий пакет» та додаток до нього – невідкладні антикризові заходи.

«На думку структурованої ділової громади, ці документи цілком можуть лягти в основу названих стратегічних програм, які б запобігли деіндустріалізації,  підтримали внутрішній попит товарів і послуг; забезпечили максимальну зайнятість тощо. Необхідні лише сконсолідовані та узгоджені дії влади та організацій промисловців, підприємців, роботодавців, експертів, науковців», – підсумував президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.