Роботодавці України і Польщі домовилися про спільні проєкти

Facebook Поділитись
Роботодавці України і Польщі домовилися про спільні проєкти

Сторони сприятимуть обміну комерційними пропозиціями українських та польських підприємств, за запитом компаній шукатимуть відповідних бізнес-партнерів, запустять низку двосторонніх проєктів. 

Це стало відомо за результатами 2-го дня 14 Балтійського форуму в Польщі. Український союз промисловців, що виступив співорганізатором заходу, підписав угоду про співпрацю з Роботодавцями  Польщі. Підписи під документом поставили президент УСПП Анатолій Кінах та президент РП Рафал Баняк.

Анонсовані проєкти стосуватимуться відбудови інфраструктурних об’єктів в Україні, зруйнованих під час військових дій; військово-технічного співробітництва; будівництва; транспорту та інформаційних технологій.

Також поляки готові долучитися до фінансової і страхової діяльності, науково-дослідницької роботи, зокрема в рамках Промисловості 4.0. (передбачає трансфер технологій), проєктів, пов’язаних із водопостачанням, сільським господарством тощо. Перелік не є вичерпним.

В рамках угоди УСПП і Роботодавці Польщі проводитимуть аналіз законодавчо-регуляторної бази підприємницької діяльності в Україні та Польщі, пропонуватимуть урядам спрощення процедур.

До слова, цей процес уже запущений. В рамках візиту президента Польщі П.Дуди в України 22 травня було оголошено про спрощення митних процедур між країнами, а також буде підготовлений закон про розширені можливості для громадян Польщі в Україні. Такі кроки сприятимуть подальшому економічному зближенню та появі багатьох кооперацій у виробництві.

Наголосимо, що Україна і Польща мають дуже хороші показники товарообігу, у 2021 році він перевищив 11 млрд. доларів із позитивним для нас сальдо. Експорт зріс за минулий рік на 56%.

Сторони також надаватимуть одна одній допомогу в роботі з органами державної влади двох країн, створюватимуть робочі групи, проводитимуть бізнес-заходи.

Окрім угоди із Роботодавцями Польщі, УСПП закріпив співпрацю і з організатором форуму, надійним партнером вітчизняних промисловців – Польсько-українською господарчою палатою.

«Ми вдячні, що Польсько-українська господарча палата сьогодні підставляє плече українському бізнесу. Працюватимемо спільно над тим, щоб гарні показники росту нашого товарообігу зберігалися і примножувалися. Ми зацікавлені в тому, щоб спільні проєкти були взаємовигідними, а кожен польський і український підприємець міг легко і без зусиль домовитися про партнерство», - наголосив Анатолій Кінах.

«Звертаємося до усіх польських підприємців із тим, щоб вони уже шукали собі партнерів серед українського бізнесу. Це наш внесок у відновлення економіки України, окрім того, це і економічно доцільно», - підкреслив Яцек Пєхота.

Варто відмітити, що і з Палатою, і з Роботодавцями Польщі українські промисловці працюють вже не перший рік, тому угоди лиш формально закріпили вже існуючу дружбу та тісні ділові контакти.

«Такі системні угоди дадуть нам можливість працювати на довгострокову, стратегічну перспективу», - переконані в УСПП.

Продовження початої ще до війни спільної роботи передбачено і в меморандумі із польською компанією DIGITEX Sp. z o.o. Sp.k. Йдеться про впровадження сучасних систем оповіщення про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту на всій території України. Розуміючи загрозу з боку рф, УСПП і DIGITEX ще з осені 2021 року працювали над пілотними проектами модернізації та встановлення там, де вони були відсутніми, систем оповіщення. Зокрема, на кінець лютого 2022 року було заплановане урочисте відкриття такої на Одещині, яке не відбулося через вторгнення рф і повномасштабну війну.

Проте завдання лишаються актуальними і  партнери продовжать роботу в даному напрямі.