Роботодавці закликали МОН не створювати бар'єри студентам, які хочуть перевестися або поновитися на навчанні

Facebook Поділитись
Роботодавці закликали МОН не створювати бар'єри студентам, які хочуть перевестися або поновитися на навчанні

В Об’єднанні організацій роботодавців України (надалі – ООРУ) стурбовані планами Міністерства освіти і науки України затвердити Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки. З цього приводу направлено листи до міністра освіти та науки та Президента України. 

Зокрема, йдеться про те, що студенти, які навчаються за кордоном, однак бажають продовжити навчання в Україні, або котрі  з певних причин кілька років тому перервали навчання, однак бажають поновитися – повинні будуть заново складати ЗНО.

«Це призведе до зменшення кількості студентів в Україні, скорочення штату працівників закладів вищої освіти замість створення нових робочих місць», – переконані в ООРУ. За окремими підрахунками,  внаслідок впровадження змін, передбачених проектом Положення, кількість студентів може скоротитися на 60 000 - 80 000 осіб.

Роботодавці направили звернення Президенту України та очільниці Міністерства освіти. 

Дане питання стосується сотень тисяч осіб, зазначається у листах. Так, за даними державного підприємства «Інфоресурс» МОН України, у 2018-2019 навчальному році було поновлено/переведено 284 605 осіб у 1115 закладах вищої освіти.  

У випадку запровадження зазначеної вимоги найбільш вразливою категорією студентів стануть ті, які навчаються за кордоном, однак бажають продовжити навчання в Україні. 

«Звертаємо увагу, що з кожним роком збільшується міграція молодого населення країни, у тому числі з метою здобуття вищої освіти. Це негативно впливає на розвиток ринку праці в Україні та економіки в цілому», – кажуть роботодавці.

Тут припускають, що Міністерство таким чином намагається допустити до здобуття вищої освіти в Україні лише тих осіб, що успішно склали зовнішнє незалежне оцінювання. Однак при цьому в ООРУ переконані, що таким чином відомство не враховує більш важливих чинників. 

Так, громадяни України, які вступили до іноземних закладів вищої освіти, вже підтвердили свій достатній рівень загальної середньої освіти шляхом складання вступних іспитів, передбачених законодавством іншої країни. У будь-якому випадку вони можуть здобути вищу освіту за кордоном, питання лише в тому, чи надасть їм Україна можливість повернутися та продовжити навчання в нашій державі.

Іноземці та особи без громадянства можуть поновлюватися та переводитися до закладів вищої освіти України без складання ЗНО, натомість, перепони створюються лише громадянам України, що суперечить Конституції.

«Таким чином, з огляду на високий ризик можливих негативних соціальних, економічних та міграційних наслідків, просимо вжити необхідних заходів для запобігання встановлення Міністерством освіти і науки України додаткових перепон громадянам України для повернення з-за кордону, якщо вони бажають продовжити навчання в закладах вищої освіти України», - резюмують в ООРУ.