Роль соціального партнерства у розвитку людського капіталу під час війни та після неї

Facebook Поділитись
Роль соціального партнерства у розвитку людського капіталу під час війни та після неї

На міжрегіональному форумі "Роль соціального партнерства в розробленні та впровадженні Програм психосоціальної підтримки на роботі для розвитку людського капіталу у воєнний та повоєнний часи", що відбувся з ініціативи Дніпропетровської обласної тристоронньої соціально-економічної ради, виступив голова Об’єднання організацій роботодавців України, президент УСПП Анатолій Кінах. Він наголосив, що підтримка людського потенціалу в умовах війни має вирішальне значення для збереження нації та відновлення країни.

Форум зібрав представників об’єднань роботодавців, профспілок, Національного агентства кваліфікацій України, центрів зайнятості та експертів. Учасники обговорили шляхи поліпшення психосоціальної адаптації робітників, які зазнали впливу війни, та розглянули виклики, що постали перед ринком праці в умовах погіршення демографічної ситуації.

На форумі Анатолій Кінах звернув увагу на вкрай загрозливу демографічну ситуацію, що склалася в країні внаслідок повномасштабної агресії рф. Мільйони українців вимушено залишили країну, ставши біженцями за кордоном, а народжуваність впала до катастрофічно низького рівня – майже втричі нижча за рівень смертності. Лідер ділової спільноти наголосив, що влада, бізнес та профспілки мають об’єднати зусилля, щоб зберегти національний трудовий потенціал, який необхідний для відбудови та розвитку держави в майбутньому. За його словами, збереження людських ресурсів має бути не менш пріоритетним питанням, ніж питання оборони.

Розуміючи серйозність ситуації, Об’єднання організацій роботодавців України (ООРУ) та Федерація профспілок України (ФПУ) уклали меморандум про співпрацю, покликаний зміцнити взаємодію у наданні психосоціальної підтримки працівникам.

Зокрема, ведуться активні комунікації з Міжнародною організацією праці (МОП), що допомагає українським роботодавцям та профспілкам у створенні дієвих програм адаптації колишніх військових і цивільних осіб, які постраждали внаслідок російської агресії. А.Кінах повідомив, що найближчим часом відбудеться презентація проєкту з психосоціальної адаптації -  за участі ВООЗ, Представництва ООН в Україні та МОП. Ця ініціатива націлена на надання спеціалізованої підтримки тим, хто має посттравматичні розлади або переживає складну адаптацію після воєнних дій.

Ще одним важливим напрямком роботи, зазначив голова ООРУ, є діяльність Антикризового штабу стійкості економіки, створеного за підтримки УСПП для забезпечення економічної стабільності в умовах війни. На нещодавньому засіданні Штаб підготував рекомендації, які вже передано до парламенту та Уряду. Серед них – вимога супроводження проєкту бюджету на 2025 рік Планом пріоритетних дій Уряду, що, крім всього іншого,  має містити адресні підходи для поліпшення умов ведення бізнесу на деокупованих та прифронтових територіях, з метою забезпечення відновлення економіки, створення робочих місць та сприяння зростанню зайнятості населення.

Анатолій Кінах підкреслив, що в умовах воєнного часу постійний соціальний діалог між державою, роботодавцями та профспілками є вкрай важливим для спільного пошуку оптимальних рішень, які б сприяли економічній стабільності та соціальній підтримці працівників. Він наголосив, що тісні комунікації між всіма сторонами можуть значно покращити впровадження заходів з підтримки людського капіталу, забезпечуючи збереження фахівців, сприяючи відновленню країни.