Росту пенсій і зарплат без росту економіки не буде

Facebook Поділитись
Росту пенсій і зарплат без росту економіки не буде

Розмір пенсії в Україні залежатиме від показника середньої заробітної плати: Пенсійний фонд України використатиме його для розрахунку пенсії через певний  коефіцієнт. Втім, реальний зв'язок між рівнем прибутків та пенсійним забезпеченням в Україні втрачений. Якщо в усьому розвиненому світі пенсія становить 40-60% від середнього рівня доходу, то в Україні – інколи не дотягується до мінімальної зарплатні, тому  людина, котра працювала 30-35 років і більше, не може забезпечити собі якісного рівня життя. Як наголосив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі національного телеканалу, запорукою зростання соціальних стандартів та виплат є розвиток економіки.

«Без зростання ВВП, розвитку промисловості, експортного потенціалу тощо – в Україні важко буде забезпечити хоч якісь прийнятні соціальні виплати, пенсії та заробітні плати. Рівень доходів населення в нас – найнижчий в Європі. Якщо середня зарплата в Україні дорівнює  382 євро, а у сусідній Польщі – від 1 тис. євро і вище, не кажучи вже про Францію, Німеччину, Нідерланди тощо, то чи будуть люди зацікавлені працювати на Батьківщині? Ось і просте пояснення трудовій міграції, коли вже більше 9 млн. наших співвітчизників виїхало за кордон. Поза тим, зменшення обсягів працюючого населення в Україні, низькі прибутки тих, хто лишився тощо не дають змоги не те що підвищувати пенсії, а навіть підтримувати у стані стабільності Пенсійний фонд», – каже лідер ділової спільноти.

Він розповів, що міжнародні дані також показують зростаючу дистанцію між Україною та країнами Європи. На цьому тижні в Давосі пройде традиційний економічний форум, і українській владі потрібно не просто задуматися, як презентувати себе на ньому, але й тверезо оцінити реальність: запасу часу та міцності в Україні не так вже і багато, потрібні зважені та професійні перетворення в економіці.

«В світі говорять про промислову революцію 4+, а  у нас досі на   70% експортна продукція складається з сировини.  Потрібна промислова стратегія, підтримка національного товаровиробника і виконання всіх умов (верховенство права, прогнозованість ринку, рівність всіх перед законом) для приваблення інвесторів. Без цього досягнути бажаних показників платоспроможності громадян, гідних пенсій і повернення працездатних українців із-за кордону неможливе», – переконаний Анатолій Кінах.

Президент УСПП вважає, що влада наразі повинна не лише проголошувати правильні лозунги, як-от створення 1 млн. робочих місць в найближчий час, ріст ВВП на 5-7%, пенсій більше 10 тис. грн., зарплати по 4 тис. доларів тощо, але й робити реальні кроки для досягнення цих,  реальних в багатьох випадках завдань.

«Потрібен соціальний діалог, співпраця із бізнесом, відкритість перед інвесторами і прогнозованість. Не можна в «турборежимі» приймати сирі закони, що стосуються економіки, а також базові законодавчі норми про децентралізацію, про  працю та ін. Бізнес і суспільство в цілому чекає на системні рішення і дії», – резюмував Анатолій Кінах.