Розкрадання майна у законного власника треба зупинити!

Facebook Поділитись
Розкрадання майна у законного власника треба зупинити!

 

Ми вже не перший раз звертаємося до сумної  історії  ТОВ «Всеукраїнська Енерго Компанія» (далі ВЕК), яка спробувала стати партнером Одеського припортового заводу.  Ще в  2017р. ВЕК спільно з компанією IBETRADE CORP (США) виграла конкурс з роботи за давальницькою схемою на потужностях ОПЗ – одного  з найбільших підприємств хімічної галузі України, яке виробляє аміак, карбамід, рідкий азот тощо (в свій час завод випускав чверть усіх вітчизняних азотних мінеральних добрив).

Починаючи з січня 2018р., ВЕК вклала в розвиток виробництва близько 250 млн.грн., і завод, який перед тим занепадав,  почав випускати карбамід та рідкий аміак, вкрай необхідні для виробництва дефіцитних в Україні мінеральних добрив.  За півроку було отримано 247 млн. грн. чистого прибутку, почалися повноцінні відрахування в бюджети,  підбадьорився трудовий колектив (до речи, значну частину фахівців і робітників через брак працівників довелося привезти і розселити з Донецької області).

Здавалось б, ситуація змінилася на краще – для підприємства, трудового колективу,  місцевої громади, агропромислового комплексу країни. Та де там… У квітні 2018р.  виробництво хімічної продукції довелося зупинити, оскільки ПАТ «Одесагаз»  припинило  постачання газу. ВЕК здійснила спробу пролонгувати договір з ОПЗ, в неї були для цього усі права.  Однак з невідомих причин у липні 2018р. був оголошений конкурс на нового постачальника за договором давальницької сировини – природного газу, куди представників нашого  товариства навіть не запросили.

Наступним недружнім кроком проти успішної компанії став незаконний розпродаж її продукції.  Всупереч заборони власника,  у травні 2018р. з ОПЗ було відвантажено 50 000 тон карбаміду,  у  червні 2018р. більше 19 тон аміаку, 220,8 тон карбаміду фасованого, 971 тону карбаміду. Збитки виявилися колосальними.

Безумовно, ВЕК не змирилась  з обурливим порушенням  своїх прав, неможливістю продовжувати економічну діяльність, і звернулася до суду. Суди тривають  до цього часу.  На даний момент Генпрокуратура визначила ВЕК відповідальним зберігачем виробленого компанією майна з можливістю його переміщення. Однак що ж реально  відбувається з продукцією, яка ще зберігається на складах і залишається власністю Всеукраїнської Енерго Компанії?

Як стало відомо, 11 квітня 2019 року державним підприємством «СЕТАМ» Міністерства юстиції України були проведені електронні торги,  на яких без погодження з власником – ТОВ ВЕК,  булореалізовано:

Лот №341347 – карбамід у кількості 4092 біг-бег (шт.) вагою 3087 т зі складу ДП «Херсонський морський торгівельний порт» за ціною 5, 48 млн.  грн.

 Лот №341343 – карбамід навалом – 0.331 т, карбамід в біг-бегах – 4475.2 т, розсипи карбаміду – 34.4т зі складу ПАТ "Одеський припортовий завод» за ціною 8,11млн.  грн. Вдалося встановити переможця по даному лоту – ТОВ «СОІЛ Компані ЛТД».  

Чи треба говорити, що дані  торги є незаконними, не мали бути проведені з огляду на те, що наразі здійснюється досудове розслідування Генеральної прокуратури України за ознаками кримінального правопорушення; що Печерським районним  судом м. Києва задоволено клопотання прокурора про накладення арешту на майно та матеріальні цінності, які фактично знаходяться на території Херсонського  морського торгівельного порту, шляхом заборони будь-кому та у будь-який спосіб здійснювати відчуження та розпорядження зазначеним майном.

В той час, як Генеральна прокуратура та суд намагаються встановити істину, державне підприємств Міністерства юстиції (!!!!) зухвало порушує закон і розпродає заарештоване майно.  Цьому взагалі немає ніякого ні пояснення, ні виправдання.

Крім того, що втрачено майно, що  компанії нанесена значна  матеріальна шкода,  є ще й такий нюанс.  Суд  призначив  товарознавчу експертизу у кримінальному провадженні, щоб  експерти мають дати відповідь  –  наскільки втрачена якість та зменшена вартість зазначеного товару внаслідок неналежного тривалого зберігання. Експертиза не була проведена.  Зрозуміло, немає товару – немає відповіді.

Як нам стало відомо, зараз за підсумками торгів    вже відбувається незаконне відвантаження (вважай – розкрадання майна)  близько 1500 т мінеральних добрив зі складів Херсонського  морського торгівельного порту та ОПЗ.

Незаконне відвантаження карбаміду так званим переможцям торгів треба зупинити!