Ринок землі має бути цивілізованим

Facebook Поділитись
Ринок землі має бути цивілізованим

Альтернативи щодо відкриття ринку землі в Україні немає. Вже 18 років  є чинним Земельний кодекс, який в свій час потребував ухвалення близько 40 законодавчих актів. Замість того, щоб в парламенті  професійно і вчасно прийняти  їх, було додано немало зусиль для затягування мораторії на продаж землі, який за цей час перетворився на дах для різноманітних корупційних схем. Таку думку в ефірі одного з телеканалів країни висловив президент УСПП Анатолій Кінах.  

Він нагадав, що під час його прем’єрства у 2001 році, коли Земельний кодекс був прийнятий, він отримав привітання від голів держав від усіх куточків світу – вони вважали безсумнівною перемогою України  позитивний крок до ринку.

«Безумовно, час для  створення повноцінного, прозорого, справжнього ринку давно настав. Але навіть зараз не можна  «рубати з плеча», це має бути системне комплексне рішення, яке передбачає цілу низку складових: ретельний аудит наявних земель, завершення загальнонаціонального земельного кадастру; завершення генеральних планів населених пунктів України, особливо великих міст, бо навколо їх швидкого росту може бути   багато конфліктів; законодавчий захист збереження родючості земель, недопущення їх виснаження вкрай інтенсивним господарюванням; вирішення вартісних характеристик, заборона продажу особам-нерезидентам і т.д.  Може,  пропрезидентська більшість в парламенті впевнена, що встигне  швидко ухвалити такі  норми, і це є плюс, але є й застереження – швидкість не має вплинути на якість необхідного експертного та професійного  супроводження робіт», – наголосив лідер промислової спільноти.

На його думку, тривалий мораторій залишив після себе суттєвий  корупційний слід, його не можна залишити непоміченим,  буде багато роботи для правоохоронних органів, судів держави, які самі потребують  модернізації і позитивних змін.

Найважливішими завданнями  створення повноцінного і цивілізованого ринку землі є створення почуття справедливості щодо господарювання нею у селянина, справжнього сільського трудівника, можливість залучення у сферу сільського господарювання інвестицій, підсумував А.Кінах.