Стан тваринництва та перспективи експорту м'яса в 2024 році: в УСПП провели експертні обговорення

Facebook Поділитись
Стан тваринництва та перспективи експорту м'яса в 2024 році: в УСПП провели експертні обговорення

Українське тваринництво, незважаючи на всі виклики, залишається однією з ключових галузей агропромислового комплексу країни. Однак у 2024 році галузь продовжує стикатися зі значними труднощами через повномасштабну війну рф проти України, що триває, ворожі обстріли, а відтак і зростання цін на корми й енергоносії. Це суттєво впливає на обсяги виробництва м'яса, особливо червоного.

Про це йшлося на круглому столі «Ринки країн ЄС та інших країн для українських виробників червоного м’яса та іншої продукції тваринного походження: проблематика та перспективи» в Українському союзі промисловців і підприємців.

До заходу доєдналися представники Мінагрополітики, Держспоживслужби, посольства України в Китаї, керівники і експерти галузевих асоціацій масо-молочного виробництва, аграрії і т.д.

Останніми роками є тенденція скорочення поголів'я великої рогатої худоби в Україні. Так, за квітень цього року воно скоротилося на 7% порівняно з квітнем попереднього року, і зараз налічує приблизно 2,8 мільйона голів. Це безпосередньо позначилося на обсягах виробництва м’яса: за 7 місяців 2024 року виробництво яловичини скоротилося на 3%, до 102 тисяч тонн. Особливо постраждали малі та середні фермерські господарства, які відчувають дефіцит фінансових ресурсів та доступу до нових ринків.

Щодо свинини, то тут ситуація значно краща. Незважаючи на складнощі, промислове виробництво свинини в Україні зросло. За п'ять місяців 2024 року на 9% більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Експорт перевищує імпорт щонайменше в 1,5 рази.

Відтак, Україна продовжує залишатися активним учасником міжнародних ринків червоного м’яса. Основними напрямками українського експорту в ЄС залишаються Польща, Німеччина, Італія та Іспанія. Разом із тим, на ринку ЄС українські виробники стикаються зі значними нетарифними бар’єрами, пов’язаними із суворими стандартами якості та безпеки харчової продукції.

Також у 2024 році значні зусилля були спрямовані на розширення китайського ринку для українського червоного м'яса. За інформацією Андрія Сергієнка, радника-посланника з економічних питань Посольства України в Китаї, українське м’ясо має великі перспективи в КНР завдяки високому попиту на якісну продукцію. Проте для успішного виходу на цей ринок виробникам потрібно виконати суворі вимоги сертифікації та проходження перевірок з боку китайських регуляторів.

 Головні виклики галузі

  • Нетарифні обмеження. Вимоги до якості, сертифікації та безпеки м'яса в ЄС є одними з найсуворіших у світі. Це вимагає значних фінансових вкладень в модернізацію виробничих потужностей, проведення аудитів та документальну підготовку для відповідності європейським стандартам.
  • Фінансові труднощі виробників. Високі ціни на корми, пальне та енергоресурси продовжують чинити тиск на собівартість виробництва, що негативно впливає на конкурентоспроможність української продукції на міжнародних ринках.

Попри всі виклики, тваринництво залишається перспективною галуззю для українського агросектору. У 2024 році Україна продовжує працювати над розширенням ринків збуту, зокрема в ЄС і Китаї. Це передбачає роботу із нетарифними бар’єрами та над відповідністю стандартам якості.