Стартував пілотний проєкт ООРУ та МОП по організації мережі корпоративних дитячих садків

Facebook Поділитись
Стартував пілотний проєкт ООРУ та МОП по організації мережі корпоративних дитячих садків

В Новороздільсьій міській лікарні (Львівська область) розпочалися роботи по облаштуванню корпоративного дитячого садочку згідно Імплементаційної угоди між Об’єднанням організацій роботодавців України  (ООРУ) та Міжнародним бюро праці Міжнародної організації праці. 

Співпраця українських роботодавців та їх партнерів відбувається в рамках проєкту МОП: «Забезпечення участі жінок у ринку праці  через розширення послуг із дошкільної освіти й догляду за дітьми в окремих областях України»

Національний ринок праці за два роки повномасштабної війни рф проти України пройшов шлях від дефіциту вакансій до нестачі людей. Серед основних причин - вимушена міграція мільйонів українок та українців, які опинилися за кордоном або стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО), і мобілізація, яка забрала з ринку сотні тисяч людей, переважна більшість яких – чоловіки.

В березні 2023 року Міністерство економіки України презентувало достатньо амбітний План відновлення України від наслідків війни до 2032 року. Досягнення його цілей та економічних показників багато в чому залежить від міцного людського капіталу. Сьогодні, коли війна ще триває, важливим джерелом робочої сили в Україні мають стати жінки.

Наразі процес збільшення частки жінок на ринку праці активно триває, що фіксують і в Державній службі зайнятості (ДСЗ) України. За сприяння ДСЗ у 2023 році нові робочі місця знайшли 240 тисяч українок та українців, з них 158 тисяч, тобто 66% - жінки.

Роботодавці в свою чергу також змушені реагувати на цю тенденцію, створюючи більш сприятливі умови для ширшого залучення жінок на ринок праці. Одним із додаткових чинників, який допоможе залучити ще більшу кількість жінок на ринок праці є гнучкі рішення щодо догляду за дітьми дошкільного і молодшого шкільного віку. В умовах, коли багато повноцінних дитячих садків працюють лише онлайн або не на повну потужність через постійні повітряні тривоги та відсутність бомбосховищ, коли в деяких областях дитячі садки перевантажені через внутрішньо переміщених осіб, таким гнучким рішенням може стати організація можливостей для догляду за дітьми на робочому місці.

У відповідь на потреби своїх членів ООРУ звернулося до МОП з проханням надати допомогу в розробці послуги, спрямованої на організацію та облаштування просторів для догляду за дітьми за місцем роботи батьків на низці конкретних відібраних об’єктів в різних областях України, а в подальшому – на навчання та консультування компаній/установ щодо організації та облаштування таких просторів з метою поширення даної практики.

Пілотний проєкт реалізується на базі Новороздільської лікарні. Загальна кількість працівників 397, з яких 128 мають дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.     Очікується, що тут буде облаштований дитячий простір орієнтовно на 20 дітей, який матиме зони навчання, приймання їжі, занять спортивними вправами, ігор. Передбачається виділити окремі санітарно-гігієнічну зону та куточок для зберігання верхнього одягу та особистих речей. Дитячий простір буде обладнано сучасними приладами та електронною технікою, іграшками, розвиваючими засобами, які сприятимуть безпечному та корисному проведенню часу та всебічному розвитку, вихованню і навчанню.

Загалом УСПП і МОП ставить собі наступні довготривалі цілі:

- Облаштування по 1 або 2 дитячих простори в кожній області України, які стануть зразковими, сприятимуть поширенню цієї практики по всій Україні.

- Проведення паралельно з облаштуванням серії презентаційно-навчальних заходів, де буде представлений як новоздобутий досвід ООРУ, так і досвід компаній, які вже організували корпоративні дитячі кімнати/простори самостійно. Можливо залучення іноземних експертів, які презентуватимуть світовий досвід.

Запрошуємо компанії і організації долучатися до проєкту. Контактна особа Куцева Світлана:

Моб: +38 050 3533402

WhatsApp: +38 068 7452677

e-mail: ved3@uspp.org.ua