Створено ділову раду Україна-Вірменія

Facebook Поділитись
Створено ділову раду Україна-Вірменія

У Києві пройшло установче засідання українсько-вірменської ділової ради. Ініціаторами її створення виступили Український союз промисловців і підприємців (УСПП) та Союз промисловців Вірменії – за активної підтримки посольств обох держав.

Підписантами договору стали також Асоціація українських банків, Будівельна палата України, Укрлегпром, Союз банків Вірменії, Союз будівельників Вірменії, ТПП Вірменії, Асоціації розвитку легкої промисловості Вірменії та ін. 

З вітальними словами виступили  тимчасовий повірений у справах України в Республіці Вірменія Денис Автономов,  посол Вірменії в Україні Володимир Карапетян, президент УСПП Анатолій Кінах, президент Союзу промисловців Вірменії Арсен Казарян.

Сторони відзначили розвиток ділового співробітництва, розширення підприємницьких контактів, збільшення обсягів торгівлі між двома країнами. Так, двосторонній товарообіг за 2021 рік склав 159,9 млн. дол. США та збільшився на 24%. При цьому є позитивне сальдо для української торгівлі, а експорт за цей час зріс на 19,47%.

Раніше вірменська сторона висловила зацікавлення у продукції вітчизняного АПК, причому мова йде не про сировину з низькою доданою вартістю, а оброблену продукцію. Також у Єревані готові співпрацювати щодо перейняття досвіду у галузі будівництва та інфраструктури. Є можливості експортувати туди продукцію транспортного, енергетичного машинобудівного комплексу та ін.

Представниця «Укрлегпрому» Ірина Науменко запропонувала партнерам подумати над можливостями спільної кооперації в текстильній, взуттєвій індустрії. За її даними, у 2020 році відбулося значне падіння  експорту продукції легкої промисловості у Вірменію - на 20%. Проте наразі дана галузь активно розвивається в Україні, відтак зацікавлена збільшувати обсяги зовнішньої торгівлі. На експорт зоорієнтовані і легковики Вірменії.

Президент Асоціації розвитку легкої промисловості Вірменії Роберт Арутюнян підтвердив, що великі і середні підприємства цієї країни (таких близько 110) прагнуть постачати власну продукцію за кордон, зокрема, непогано ситуація складається із торгівлею з Італією і Німеччиною.

Партнери домовилися обговорити цей напрям – можливості спільного виробництва/експорту в треті країни - в рамках окремих перемовин/зустрічі.

Союз банків Вірменії підтвердив свою готовність активно використовувати майданчик двосторонньої ділової ради для розвитку співпраці з українськими фінустановами. Президент союзу Геворг Мачанян виокремив наступні пріоритетні напрями: встановлення кореспондентських відносин і можливості відкриття відповідних рахунків в банках Вірменії і України, співробітництво між Кредитними бюро, взаємне страхування експортно-імпортних операцій тощо.

Президент «Укрмашбуд» Володимир Саченко розповів про вже наявні проєкти і домовленості з Вірменією. Підприємства асоціації встигли модернізувати пивний завод в цій країні, ведуть перемовини по будівництву 2 комплексів щодо вирощування і переробки птиці, постачають упаковку і т.д. Коло таких проєктів може і повинне бути розширене – українські компанії готові запропонувати вигідні умови.

Цілями ділової ради буде сприяння економічному розвитку та співробітництву між країнами,  розвиток приватних та підприємницьких ініціатив.

Йдеться і про участь у дво- або багатосторонніх проєктах, а також вироблення рекомендацій урядовим структурам України та Республіки Вірменія з питань стратегії та практичних заходів, необхідних для зміцнення українсько-вірменських ділових відносин.

Президент УСПП Анатолій Кінах повідомив, що про створення ділової ради будуть офіційно поінформовані уряд України та уряд Вірменії, Офіс президента України. Також договір буде незабаром доповнений переліком пріоритетів і спільних заходів на 2022 рік.

Серед іншого, розглядається перспектива участі української делегації в діловому форумі в Єревані в червні 2022 року.