Сучасний український парламентаризм має бути сконсолідований навколо державних цінностей

Facebook Поділитись
Сучасний  український парламентаризм має бути  сконсолідований навколо державних цінностей

Політика в Україні повинна стати більш відповідальною та орієнтованою на загальнонаціональні інтереси. Сучасному українському парламентаризму потрібно бути сконсолідованому навколо державних цінностей та   викорінити  такі явища, як обслуговування чиїхось сторонніх, політико-олігархічних інтересів. Таку думку висловив президент УСПП, екс-народний депутат багатьох скликань Анатолій Кінах в ефірі парламентського телеканалу «Рада».  Розмова в студії була присвячена 30-ій річниці створення ВРУ.

Нагадаємо, 15 травня 1990 року відбулося перше засідання Верховної Ради УРСР дванадцятого скликання, яке пізніше стало іменуватися першим демократичним скликанням Верховної Ради України.

Анатолій Кінах, котрий у парламенті І скликання представляв Миколаївщину, згадує: тогочасні народні обранці могли мати різні погляди, але в сповідуванні національних інтересів були єдиними, чого дуже бракує сучасному політикуму.

«Перше скликання – депутати там були найчастіше різних поглядів, представляли різні регіони України, але коли йшла мова про питання стратегічного, національного значення – тут були єдині у своїй позиції і підтримували ті ініціативи, від яких залежав суверенітет і загалом майбутнє країни», – зазначив лідер ділової спільноти.

Він переконаний, що парламент І скликання за рівнем досвіду, інтелекту і професіоналізму був дуже сильним. Не було таких явищ, як торгівля портфелями, «плата за голосування», «кнопкодавство» та ін.  Також він висловив сподівання, що ці принципи будуть відновлюватись.

«Найважливішими рисами парламентаризму  є інституційна пам'ять і спадкоємність досвіду. Кожне нове скликання не повинно  починати з чистого аркушу, тим більше – творити закони під кон’юнктуру, депутати лише розвивають та поглиблюють у відповідності до вимог часу напрацювання своїх колег. В цьому складному процесі професійний підхід поєднаний з державницьким, етичним», –    каже А.Кінах.

На його погляд, великою проблемою є те, що в Україні так і не відбулася класична політична структуризація. Ідеологія, програми, політична відповідальність перед виборцями – сучасні партії цього не мають і, по суті, вони перетворилися чи в бізнес-проекти, чи в структури «імені однієї особи». Це несе свої негативні наслідки.

 По-перше, деградація інститутів державної влади – як з точки зору професійності, так і наявності там державницьких позицій. Така тенденція загрозлива, бо за всі ці роки не сформована ні стратегія розвитку держави, ні модель її трансформації до сучасної розвиненої і конкурентоспроможної країни. Це дуже шкодить нашому розвитку. До прикладу, на початку 90-х Польща і Україна  були на однакових стартових позиціях, Україна навіть випереджала сусідку, але  наразі ВВП Польщі в 6 разів вищий, ніж в Україні, там значно якісніший   рівень життя людей тощо.  

По-друге, вплив олігархічних груп на політикум створює ефект «тіньової держави», яка діє сама по собі і її  інтереси доволі далекі від інтересів звичайних  українців.

«Саме стратегія трансформації країни має бути в основі консолідованої діяльності політичних структур України. Можуть бути розбіжності в деталях, але не в кінцевій меті. Як свідчить досвід країн Східної Європи та ін., лише ті держави, які мають стратегію розвитку, що виконується незалежно від прізвищ президентів чи політичної кон’юнктури – в кінцевому підсумку вириваються вперед і є успішними»,  – вважає президент УСПП.

«Незалежна суверенна держава – це не тільки надважливі кордони чи символіка, це і конкурентоспроможна економіка, і ефективна влада. Тому загальнонаціональна стратегія, яка б чітко окреслила план дій і зони відповідальності, те, до чого ми прагнемо і як будемо рухатися до цієї мети – більш, ніж на часі. Без цього не буде якісних змін, навпаки – пролонгація кризи», – резюмував Анатолій Кінах .

Варто зазначити, що Анатолій Кінах входить до Наглядової ради Національного форуму «Трансформація України» (НФТУ), що об’єднує прогресивний політикум, духовенство, бізнес, економічних експертів і міжнародних партнерів, а основною метою його роботи є розробка повноцінної Стратегії трансформації України. Зусиллями форуму у Верховній Раді створено однойменне депутатське об’єднання, а сама ініціатива підтримана партнерами із парламентів Польщі, Литви, Німеччини, Конгресу США та ін.  У подальшому успіх розробленої форумом концепції Стратегії трансформації залежить від зусиль президента та уряду, до яких направлено відповідне звернення.