Тарифи і ціни мають бути наближені до рівня платоспроможності населення

Facebook Поділитись
Тарифи і ціни мають бути наближені до рівня платоспроможності населення

Рівень платоспроможності населення в Україні, за оцінкою ЄС, є найнижчим в Європі. Поза тим, уряд скасував існуючі обмеження на тарифи на опалення та гарячу воду, не розробивши при цьому жодних компенсаторних програм, не додавши зусиль з модернізації ЖКГ тощо. Ціни і тарифи є також предметом «торгів» із МВФ, при цьому знову ж таки – без врахування фактору платоспроможності населення. Це є неправильним,  в Україні потрібно якомога скоріше  розробити і ввести в дію програму кореляції тарифо- і ціноутворення та рівня платоспроможності громадян. Таку думку висловили в УСПП, коментуючи нещодавню нараду на вищому рівні  щодо цін і тарифів.

«Є закони економіки, які не можна відмінити. Платоспроможність населення, яка визначає стимули для  загального росту економіки, внутрішнього виробництва, конкурентоспроможності, має випереджати зростання цін і тарифів. Якщо цей закон порушений, на виході нас чекатиме   черговий виток платіжної кризи, загроза соціальної напруги», – переконаний президент УСПП Анатолій Кінах.

Лідер ділової спільноти стурбований тим, що в Україні відсутня програма кореляції платоспроможності населення та зростання цін і тарифів  включно з тим, що в програмі діяльності Уряду, в бюджеті на 2020 також це питання оминається увагою.

«Негативно впливає на ситуацію і невизначеність газового транзитного статусу України,  загроза його припинення з січня 2020 року, незбалансованість вимог МВФ тощо. Потрібна розроблена на рівні парламенту, уряду та президенту програма наближення і постійної кореляції  рівня цін і тарифів до рівня платоспроможності населення», – наголосив він.

Тут належить врахувати  збільшення видобутку українського газу, ціна якого нижча за імпортну, заходи із енергоефективності та енергозбереження, модернізації та реформування житлово-комунального господарства, зниження собівартості комунальних послуг, різноманітних інвестиційних програм у цій сфері, а також здійснення адресної допомоги тим громадянам, що потребують цього.

Зношеність обладнання, інфраструктури, яка є надзвичайно енергозатратною, не сприяє встановленню балансу «ціна – якість» та є обтяжливою і для самої держави, і для кожного пересічного українця. Президент УСПП відзначає, що тут, які і в інших галузях, потрібен системний підхід, а саме – прийняття та реалізація державних програм енергоефективності та модернізації комунального господарства,  що включатиме в себе залучення в сферу інвестицій, вдосконалення механізмів управління, заміну труб, котелень, техніки та іншого обладнання.

Субсидії, які пропонуються українським сім’ям, є не панацеєю, а тимчасовим заходом, адже вони створюють додаткове навантаження на державний бюджет та фактично «консервують» невисокий рівень життя та доходів громадян. Тому підвищення рівня життя, платоспроможності населення та вжиття всіх заходів для зменшення негативного впливу кризових реалій на гаманці пересічних українців  – ось вихід з скрутного становища, який забезпечить лише стабільно працююча економіки.

Відтак, УСПП та Антикризова рада громадських організацій, що об’єднує близько сотні бізнес-асоціацій, вимагає від влади розробити та прийняти означену програму кореляції тарифів і рівня платоспроможності населення, а у сфері модернізації ЖКГ запустити механізм державно-приватного партнерства.