Торгівля між Україною та Казахстаном має значні перспективи зростання

Facebook Поділитись
Торгівля  між Україною та Казахстаном має значні перспективи зростання

Як наростити обсяги зовнішньоекономічної, торговельної,  інвестиційної  співпраці між Україною та Республікою Казахстан, повернутися на успішні позиції, які країні посідали зовсім недавно та значно перевищити їх – про це йшлося на он-лайн конференції за участі представників МЗС,  ТПП двох країн, УСПП,  об’єднання казахських    промисловців і підприємців АТАМЕКЕН, бізнесменів.

Сторони зауважили, що зниження торгівлі між нашими  країнами є невиправданим, таким, що не відповідає ні потенціалу і  можливостям економік  двох держав, ні інтересам підприємців.  В 2012 р. товарообіг України і Казахстану складав 5,3 млрд. дол., а в 2019р. – всього 1.3 млрд. дол., він став менше в 4 рази. Така ситуація, безумовно, потребує виправлення.

«Ми мусимо проаналізувати проблеми, які заважають успішній співпраці. Думається, структуровані бізнес-об’єднання разом з представниками урядів мають  підготувати розгорнутий і системний аналіз причин спаду зовнішньоекономічних стосунків і представити його на розгляд Кабінетів Міністрів задля напрацювання заходів покращення торгівельного, інвестиційного співробітництва. Але вже зараз треба говорити про необхідність суттєво активізувати роботу на міждержавному рівні – призначити посла Україні в Казахстані, зробити більш ефективною діяльність міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, підняти рівень традиційних ділових форумів Україна-Казахстан», – наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

На конференції були визначені перспективні напрямки спільної роботи, до яких входять інфраструктурні проекти, програми модернізації промисловості, розвиток АПК та переробної промисловості, транспортної логістики, створення спільних підприємств.

Окремо йшлося про можливості двосторонньої співпраці в контексті  спільного виходу на  ринки третіх країн. Так, Казахстан є дуже корисним Україні з точки зору його близькості   до Середньої Азії та Китаю, а Україна могла б допомогти східному партнеру реалізувати свої економічні інтереси в державах Євросоюзу. Була окреслена значна роль ділових організацій і об’єднань, які покликані сприяти бізнесу просувати свої експортно-імпортні, інвестиційні інтереси.

Українська і казахська сторони запевнили одна одну, що запорукою успішних зовнішньоекономічних  стосунків буде  почуття дружби і взаємоповаги, які споконвіку існували та існують між нашими державами.