Третина промислового потенціалу в Україні не задіяна через високі ризики

Facebook Поділитись
Третина промислового потенціалу в Україні не задіяна через високі ризики

Більше 30% промисловості в Україні не працює через війну та руйнування, завдані збройними формуваннями рф.

Такі дані моніторингу Українського союзу промисловців і підприємців.

Зниження як промислового, так і споживчого попиту впливають на завантаження виробничих потужностей підприємств.

В умовах різких змін регуляторної політики у фінансовій сфері (підвищення облікової ставки НБУ до 25%, девальвація гривні), ускладненого доступу до кредитних ресурсів УСПП поки не бачить передумов для значного покращення ситуації в індустріальному виробництві.

«Іншими бар’єрами є розірвання ланцюгів постачання та збуту, часткова втрата зовнішніх ринків, дефіцит кваліфікованої робочої сили», - йдеться у висновках, підготовлених діловим союзом для уряду.

УСПП рекомендує урядовим партнерам виокремити пріоритетні до вирішення питання та оформити їх в План невідкладних дій КМУ, не очікуючи впровадження Плану відновлення України та надходження іноземних інвестицій на ці цілі.

«Більшість рішень можуть бути прийняті вже зараз, окрім того, вони не потребують значних витрат із державного бюджету», - кажуть в УСПП.

До прикладу, держава заборгувала відшкодування ПДВ експортерам уже кількадесят мільярдів гривень. Причому процес виплати відбувається нерівномірно і не прогнозовано. Так, в липні Мінфін майже не здійснював відшкодування ПДВ експортерам – всього 600 млн грн. Водночас у червні експортерам повернули 9,5 млрд грн ПДВ. У серпні аграрії скаржаться, що система для них практично не працює, а наслідком є відсутність значної частини обігових коштів, на які могли розраховувати агровиробники.

Значно турбує промисловців і проходження зимового періоду. Ціни на газ на міжнародному ринку вже перевищили 3200 доларів за тисячу кубометрів. Водночас український резерв нині становить 12,5 млн. кубометрів. Ще 1,5 млн. уряд планує закупити в національних видобувачів, проте це не дасть досягнути мінімальної позначки запасів в 15 млн. кубометрів.

У довоєнний період мінімальна межа споживання не могла бути нижчою за 19 млн. кубометрів. Зараз через війну ситуація змінилися, проте конкретних розрахунків уряд не подає. Як вже було зазначено, третина промисловості не працює, значна частина скоротила виробництво. У тому ж секторі ГМК цей показник становить 49%.

Також частина територій України знаходиться в зоні активних бойових дій чи під тимчасовою окупацією збройних формувань рф, де виробнича діяльність, так само як і організація опалювального сезону де-факто неможлива.

В УСПП вже виступали за те, щоб уряд і Нафтогаз України здійснювали погоджені кроки щодо реструктуризації боргів останнього, а також розробили спільний план дій щодо імпорту газу, котрого не вистачає.

Наприклад, «орендувати» резерв газу в 2-3 млн. кубів в європейських і американських партнерів та закачати їх в сховища, ближче до кордонів із ЄС.

Для напрацювання погодженої стратегії діловий союз, а також Антикризовий експертний штаб, створений при ньому, рекомендує провести засідання комітету ВРУ з питань економічної політики за участі ОП, КМУ, НБУ, промисловців та експертів.

УСПП вважає реальною небезпеку припинення виробництв у низці енергоємних секторів, якщо не вжити необхідних заходів.

Також, нагадаємо, промисловці і підприємці виступають за розробку комплексної Державної програми переміщення бізнесу на безпечні території, її ресурсної складової; розширення і адаптацію під потреби економіки воєнного стану програми кредитування «5-7-9»; зменшення тарифного навантаження на Укрзалізниці.