Трудові мігранти повертатимуться в Україну, якщо побачать тут привабливі перспективи

Facebook Поділитись
Трудові мігранти повертатимуться в Україну, якщо побачать тут привабливі перспективи

Трудові мігранти можуть повернутися в Україну, проте якщо побачать реальні зміни  в економічному та соціальному житті, добрі перспективи на майбутнє для себе та своїх дітей. Ініціатива, оголошена Президентом України  – програма «Повертайся і залишайся» – є дуже слушною, але  в діалозі влади і бізнесу потребує впровадження  ключових кроків. Таку думку висловили в УСПП.

«Є важливим, що ініціатива адресована малому  бізнесу та тим, хто планує стати підприємців, тобто самим активним представникам населення, так званому середньому класу. Порушена  сама головна проблема – доступність до початкового капіталу та кредитних ресурсів для підприємців.  Перший етап реалізації програми передбачає забезпечення доступних кредитів для власної справи під 5%, 7% та 9%. На жаль, як і коли це буде здійснене – поки невідомо. Численні звернення підприємницьких об’єднань, Антикризової ради громадських організацій, УСПП роками були спрямовані на організацію   спеціального засідання НБУ, Кабміну за участі ВРУ,  щодо покращення доступу до кредитів. Фінансовий голод вже давно виснажує  малий і середній бізнес. Поки облікова ставка НБУ на рівні 15,5%, а комерційна  близько 20%, взяти кредит на розвиток власної справи практично дорівнює тому, щоб збанкрутувати. Проблема потребує негайного вирішення, але комплексного, системного, на рівні державної програми», –  наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

Він зупинився на ухваленні останнім часом законів про РРО і кешбек, які викликали протест ділової спільноти. По суті,  вони поглиблюють  силовий тиск на малий бізнес,  створюють величезні умови для корупції, особливо в контексті механізмів так званого «стукачества» на підприємців.

«Ділові об’єднання переконані, що в умовах безпрецедентної  трудової міграції, проблем з зайнятістю і  самозайнятістю необхідно діяти  навпаки – зняти усі бар’єри,  створити  умови,  щоб людина не йшла на біржу праці чи за соціальною допомогою до держави, а за рахунок свого розуму, рук формувала декілька робочих місць,  забезпечувала своє існування і ще давала трохи державі», – наполягає А.Кінах.  

На думку ділової спільноти, знизити масштаби трудової міграції  здатна продумана стратегія, яка складається з заходів доступу до кредитних ресурсів, стимулюючої розвиток бізнесу законодавчої бази і реальної правової захищеності, яка забезпечена верховенством права та ефективними реформами правоохоронної системи і судів. Приватному бізнесу більше й не потрібно.  Якщо влада піде на діалог з підприємницькою спільнотою, будуть прийняті системні програми  – механізм буде запущено. В секторі держпідприємств та великої промисловості все складніше, проте база лишається тією ж.

Що стосується проблеми припинення трудової міграції в цілому, вона також потребує системних комплексних дій, які повинні розпочатися з розгляду питання на розширеному засіданні уряду. Саме тут має бути затверджена комплексна програма протидії відтоку трудових кадрів, яка міститиме заходи з покращення освіти, охорони здоров’я, зростання доходів працівників, безпеки життя, доступу до житла молодих сімей,  можливості самореалізації і багато іншого, що за параметрами сталого розвитку визначається  поняттям «якість життя людини».

«Ініціатива «Повертайся і залишайся» заслуговує на підтримку, але вона виглядає частиною комплексної складної довгострокової програми «Збереження та розвиток трудового потенціалу України», яка є життєво необхідна.   Ділові об’єднання,  УСПП та Антикризова рада громадських організацій готові до такої роботи негайно  приєднатися», – підсумував Анатолій Кінах.