У Черкаському національному університеті обговорили розвиток та перспективи соціологічної науки

Facebook Поділитись
У Черкаському національному університеті обговорили розвиток та перспективи соціологічної науки

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся круглий стіл з питань розширення напрямів діяльності та залучення до науково-дослідних програм Українського дослідницького соціального консорціуму (УДСК) науковців закладу.

УДСК - всеукраїнська незалежна науково-дослідницька та навчально- практична інфраструктура, що наразі вже обєднала десятки українських університетів. Її діяльність полягає у проведенні опитувань, що вимірюють соціальні настрої, настанови та поведінку; створенні бази для широкого залучення фахівців - докторантів, аспірантів, студентів для проведення соціально-політичних обстежень (як емпіричних, так і теоретичних) актуальних проблем українського суспільства тощо.

Учасники круглого столу - члени правління УДСК: Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців та Олександр Білецький, президент ВГО "Європейський рух в Україні", а також експерти Центру аналітичних досліджень "Прагма" Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

«Навколо УДСК об'єдналися десятки національних університетів нашої держави, - зазначив Анатолій Кінах. - Нам необхідно формувати стратегію розвитку України як сучасної демократичної конкурентноспроможної держави, займатися вивченням громадської думки, діалогом держави з громадянським суспільством, питаннями, що стосуються підготовки фахівців, міжнародного досвіду, гідної інтеграції в світовий політичний та економічний простір. Це все без наукового супроводу, без системного інтелекту досягнути неможливо. Результати сьогоднішнього круглого столу в національному університеті ми зафіксуємо на засіданні правління Українського дослідницького консорціуму і я впевнений, що лише коли держава, влада, суспільство об'єднують свої зусилля, тоді рішення відповідатимуть і національним інтересам України, і тим законам, які необхідно виконувати. Нині необхідно вивчати суспільну думку, дуже важливо, щоб влада на всіх рівнях чітко знала резонансні проблеми, що турбують людей і на цій основі мала чітку діагностику реального стану справ в державі».

Центр аналітичних досліджень "Прагма" Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького успішно функціонує із 2017 року. Тут проводять дослідження соціально-економічні, екологічні, політичні та інші.

«Створення цього Центру себе повністю виправдало, воно приносить користь суспільству, є запит на роботу наших фахівців і є відповідний зиск університету від цього. Крім усього, це практика під час навчання, - зазначає ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко. - Ми працюємо на запити, і якщо йдеться про політичні дослідження, то як правило це закритий запит. Ми можемо говорити про загальні тенденції, загальні настрої людей, це дає можливість визначити проблеми, що найбільше турбують населення. Тому на сьогодні варто робити акцент на аналітику, щоб дати відповіді на найпоширеніші запитання».

Основна мета діяльності Центру - проведення різного роду досліджень відповідно для допомоги органам місцевого самоврядування, органам влади в реалізації чи напрацювання тої чи іншої політики в певній галузі. Черкаський національний університет входить до складу Українського дослідницького соціального консорціуму з часу його заснування.
Нагадаємо, нині готується розширене засідання УДСК, яке відбудеться 10 лютого в Києві.