У Грузії відкривається представництво УСПП

Facebook Поділитись
У Грузії відкривається представництво УСПП

Делегація УСПП відбула до Тбілісі (Грузія), де заплановане відкриття представництва ділового союзу  в цій країні. Керівником представництва стане президент Фонду розвитку науки і суспільства «Інтелект» пан Гурам Чачанідзе.

Церемонія підписання відповідного договору, а також плану заходів щодо його виконання пройде в Посольстві України в Грузії. Вітчизняні дипломати готові максимально сприяти пошуку інвесторів та партнерів для українського бізнесу.

Президент УСПП Анатолій Кінах та віце-президент УСПП Василь Крутов, присутні на заході, зазначають: у фокусі уваги – налагодження співробітництва між інноваційними центрами та компаніями обох країн, юридична, консалтингова та ін. допомога українським експортерам, котрі вперше виходитимуть на ринок Грузії, обмін інформацією щодо потенційних капіталовкладників та проектів.

Нагадаємо,  у 2018 р. обсяги торгівлі товарами та послугами між Україною та Грузією зросли на 21,9 % та склали 689,7 млн. дол. США. Сальдо у торгівлі товарами та послугами за цей період було позитивним для України і склало 350,3 млн. дол. США.

Також два місяці тому Україна та Грузія внесли зміни до Угоди про вільну торгівлю. Тепер українські виробники зможуть імпортувати сировину з Грузії, переробляти її та експортувати в країни ЄС з українськими сертифікатами походження з нульовою або пільговою ставкою мита.

«Поза тим, ні обсяги двосторонньої торгівлі, ні інвестиційні показники не відповідають потенціалу країн. Так, грузинські інвестиції складаютьблизько 2,3 млн. дол. США. Маємо значні перспективи для нарощування як обсягів співробітництва, так і якості експорту – потрібно постачати не тільки сировину, але й товари з доданою вартістю», - підкреслив президент УСПП.

Представництво у своєму плані заходів вже має низку ініціатив, над якими працюватиме в найближчий час. Тут планують зустрічі із  представниками інноваційних структур Грузії щодо опрацювання питання двостороннього співробітництва у сферах виробництва фармацевтичних препаратів; мікродобрив, стимуляторів росту рослин і препаратів; будівництва екологічно чистих, енергосамодостатніх житлових будинків і промислових будівель.

Є пропозиції щодо розвитку металургійного виробництва в Грузії на базі кооперації підприємств України, Чехії та Грузії; автомобілебудування  (виробництво трансмісій, електродвигунів нового покоління; системи безпеки «Антисон»; швидкодіючих подушок безпеки багаторазового спрацьовування і ін.).

У сфері IT- технологій українсько-грузинське співробітництво може фокусуватись на  розробці штучного інтелекту для створення інновацій з вищими рівнями новизни; голографічного телебачення (технічні засоби навчання, медіа-контенти, побутове телебачення, системи управління та ін.).

Також українську сторону цікавить питання будівництва в Грузії сміттєпереробних заводів на базі інноваційних розробок українських фахівців, спільного виробництва пристроїв для досягнення безпеки магістральних і побутових газопроводів тощо.