У парламенті створене міжфракційне депутатське об’єднання «Трансформація України»

Facebook Поділитись
У парламенті створене міжфракційне депутатське об’єднання «Трансформація України»

За ініціативи Національного форуму «Трансформація України» (НФТУ), до якого входять предстоятелі українських церков, лідери відомих громадських організацій та об’єднань  волонтерів, бізнесу, науки; представники міжнародної спільноти – посли, експерти тощо, у Верховній Раді утворене однойменне міжфракційне депутатське об’єднання. До нього ввійшли представники всіх фракцій і груп в парламенті.

Відповідну заяву 17 січня підписали народні депутати – засновники об’єднання. Співголовами структури обрано Андрія Клочка («Слуга народу»), Івана Кириленка («Батьківщина) та Іванну Климпуш-Цинцадзе («Європейська Солідарність»).

НФТУ через своїх представників у парламенті сприятиме адаптації законодавства до європейських, світових  норм та працюватиме з ухвалення  Стратегії трансформації України, яка підготовлена українськими та міжнародними експертами  на основі кращих практик держав Східної Європи,  схвалена експертами  ЄС та США. 

 «Українська стратегія трансформації має бути прагматичною, технологічною, комплексною — такою, яка привела до членства в ЄС держави Східної Європи та Балтії. Національний Форум вже представив напрацьовану ним Концепцію Стратегії трансформації України. У цьому нам активно допомагали автори реформ з Польщі та Литви. Концепція вже презентована в Атлантичній раді США та у багатьох структурах ЄС, де отримала високу оцінку та перспективу підтримки таких перетворень в Україні», – наголосив член Наглядової ради Форуму, президент УСПП Анатолій Кінах.

Нагадаємо, згідно із прийнятою Концепцією Стратегії трансформації України,  мають змінитися  усі інституційні системи країни — державного управління, правоохоронних структур, судів, освіти, медицини, соціального захисту. Концепція передбачає реформу економіки з широкими програмами модернізації, інноваційно-інвестиційної складової. Особлива увага приділена гармонізації правової системи, співробітництву у сфері правосуддя та зовнішніх відносин. Спеціальний розділ присвячений адміністративній реформі — директивам для міністерств та інших центральних органів виконавчої влади розбудови сучасного та ефективного управління в державі. Приділена увага й зміцненню структурованого громадянського суспільства України.

Форум рухається шляхом залучення до процесу трансформації України ключових міжнародних партнерів із числа країн ЄС та Північної Америки.

На останньому засіданні НФТУ було окреслено програму дій на міжнародній арені та формат співпраці в цьому процесі  України та Заходу. Йдеться про створення Міжнародного координаційного механізму, котрий відповідав би за прийняття та реалізацію спільної (Україна-Захід) стратегії трансформації нашої держави на основі кращих світових практик.

Звичайно, для досягнення такої мети потрібна координація структурованого громадянського суспільства із владою – Президентом, урядом і парламентом. НФТУ наполягає на створенні указом Президента України Координаційної ради з питань підготовки та реалізації Національної стратегії трансформації України.

Довідково. НФТУ створений за ініціативи громадянського суспільства задля активізації процесу якісних змін в країні та наближення її до європейських стандартів. Серед членів Наглядової ради форуму — Патріарх Філарет, Архієпископ Святослав, координатор евроінтергації  Польщі Єжи Квєцінський, колишній глава Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський та ін. Радниками та партнерами форуму є президент Американсько-української ділової ради (USUBC) Морган Вільямс, екс-прем’єри Польщі Марек Бєлька та Литви – Андріус Кубілюс.  НФТУ складається з координаційних рад за напрямками роботи.