У Польщі обговорили конкретні проєкти і плани щодо відбудови України від наслідків війни

Facebook Поділитись
У Польщі обговорили конкретні проєкти і плани щодо відбудови України від наслідків війни

У Польщі завершився перший день Конгресу відбудови України COMMON FUTURE. Це вже другий подібний захід, організатором якого є партнер УСПП - Польсько-українська господарча палата.

Традиційно участь у форумі взяли представники українських та польських ділових кіл, інвестори, а також урядовці обох країн, держав-партнерів. Серед них - Президент Правління АТ «Польське агентство інвестицій і торгівлі» (PAIH) Анджей Диха та міністр розвитку і технологій Польщі Кшиштоф Пашик, ambasador-at-large з питань відбудови України (Литва) Андріус Каліндр, голова Ради з питань співпраці з Україною при Прем’єр-міністрі Польщі Павел Коваль тощо.

Вітчизняних промисловців і підприємців представила делегація УСПП на чолі з президентом Анатолієм Кінахом.

“COMMON FUTURE є ефективним майданчиком для обговорення планів відновлення України від наслідків повномасштабної війни рф проти нашої держави, залучення іноземних інвестицій та активізації співпраці з польськими партнерами. Польща - одна із найбільших зовнішньоекономічних партнерок України: річний товарообіг становить біля 14 млрд. євро”, - прокоментував він.

Лідер ділової спільноти України виступив на панелі «Відбудова – завдання для гігантів чи для МСП». За його словами, попри війну та великі масштаби руйнувань нашої інфраструктури російським агресором, Україна була і залишається привабливим ринком для західних інвестицій.

Як зазначили учасники заходу, польські компанії, а також підприємці країн Балтії готові вкладатися більше у виробництво чи сферу послуг в Україні, проте необхідними кроками є ефективна боротьба держави із корупцією, а також страхування інвесторів від воєнних ризиків на національному і міжнародному рівні (з боку ЄС в цілому чи окремих держав-членів, зацікавлених в цьому).

Також представники польської підприємницької громади висловилися за потребу подальшого вдосконалення грошово-кредитної політики в Україні, оскільки для розвитку масштабних проєктів із відновлення промислової чи транспортної або ж енергетичної інфраструктури потрібні доступні кредити. Це дозволить залучити не тільки іноземний капітал, але й вітчизняні компанії, які зараз відчувають брак обігових коштів.

На Конгресі були присутні представники Національного банку України, з якими в УСПП є постійний діалог з приводу потреби подальшого зниження облікової ставки та системної роботи по залученню банківської системи до збільшення кредитування реального сектору економіки.

На полях форуму обговорили також План відновлення України, необхідність галузевих програм щодо його реалізації, а також конкретні пропозиції по відбудові Харківської і Миколаївської областей від наслідків війни з рф.

Програма візиту УСПП до Польщі продовжиться в Гданську і Варшаві, де Анатолій Кінах зустрінеться із громадськими партнерами та лідерами думок, серед яких президент Польщі (1990-1995) Лех Валенса, Прем’єр-міністр Польщі (1992 і 1993-1995), член Сенату Польщі Вальдемар Павляк; Прем’єр-міністр Польщі (2004-2005) Марек Белька; Прем’єр-міністр Польщі (2005-2006) Казимеж Марцинкевич.

Обговорюватимуться перспективи співпраці в сфері відбудови інфраструктури України, польських інвестицій в наш промисловий сектор та підтримки малого і середнього бізнесу.