У проекті держбюджету-2020 поки відсутня складова розвитку

Facebook Поділитись
У проекті держбюджету-2020 поки відсутня складова розвитку

Проект головного фінансового документу країни на 2020 рік – Державного бюджету України – суттєво не відрізняється від своїх «попередників». Так, на наступний рік закладається зростання ВВП всього на 3,3% – попри те, що президент озвучував необхідні цифри в 5-7%. Платежі по державному боргу  складуть близько  438,1 млрд. грн.., що в рази більше фінансування таких ключових сфер, як національна безпека, медицина, освіта тощо. Відтак, у такому його вигляді він  залишиться бюджетом   поточного споживання, а не сталого  розвитку. Таку думку висловив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі одного з національних телеканалів.  

«Проект бюджету суттєво не відрізняється від попередніх документів. Обслуговування державного боргу, прибутки від приватизації (заплановано 5 млрд. грн.), зростання ВВП на рівні  3,3%, що, по суті, є стагнацією, а не ростом – це бюджет поточного споживання, в якому немає місця модернізації, інноваційного розвитку, відкриття доступу виробників до кредитних ресурсів. Потрібно закласти стимули розвитку і більш швидкого економічного зростання. Такі можливості є – ділова спільнота вже надала уряду, ВРУ та президенту відповідні пропозиції», – підкреслив Анатолій Кінах.

Між тим лідер ділової спільноти відмітив позитив у проекті бюджету – спрямування у Державний дорожній фонд близько 70 млрд. грн.., які будуть спрямовані на розвиток транспортної інфраструктури, утримання доріг державного значення, будівництво, реконструкцію відповідних споруд і т.д. І хоча модернізація  доріг країни потребує значно більше, це може стати важливим кроком вперед.

Проект державного бюджету на 2020 рік передбачає зростання мінімальної зарплати на 550 гривень – до 4723 грн. На безпеку і оборону передбачено 245,8 млрд.  грн.  Український уряд планує наступного року залучити близько 380 млрд. грн. запозичень. 

 УСПП сподівається, що до моменту розгляду проекту держбюджету в Раді у документі з’являться більш амбітні, проте цілком реальні цілі. Нагадаємо, УСПП підтримав завдання  президента В.Зеленського домогтися  реального  зростання ВВП на 5-7% вже впродовж найближчого року, скоригувавши ці цифри навіть у більшу сторону – 6-8%.

Про це свідчить аналіз наявного економічного потенціалу країни. Втім, необхідний ряд реформ та прийняття законопроектів. Початок осені, на противагу цьому, приніс деяке розчарування для бізнесу: в Раді розглядають проекти законів, що можуть посилити фіскальний тиск на підприємництво та не принесуть економічних дивідендів. УСПП та низка ділових асоціацій вже висловились із цього приводу та направили відповідні пропозиції у парламент.

Нагадаємо також, що у жовтні, після оновлення макропрогнозів, Кабмін запропонує Раді доопрацьований проект бюджету