У Римі домовились про створення українсько-італійської ділової ради

Facebook Поділитись
У Римі домовились про створення українсько-італійської ділової ради

У Римі триває італійсько-український економічний форум, якій зібрав близько 200 представників бізнесу двох країни. Його організаторами виступили Український союз промисловців і підприємців (УСПП), Торгово-промислова палата України,  Конфедерація італійської промисловості Confindustria за участі представників урядів двох країн –  Першого віце-прем’єр-міністр України – міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва та заступника державного секретаря з іноземних справ та міжнародної співпраці Італії   Манліо ді Стефано.  Вітчизняну економіку  представляють компанії «Агрофьюжн», «МТ-Інвест», «ПРАВІО», «Укргідроенерго», «Укренерго», «Мелітопольський механічний завод» тощо, а також регіональні торгово-промислові палати – Черкаська та Одеська.  

Дискусії форуму зосередилися навколо  енергетичної сфери, енергозбереження та енергоефективності, АПК, особливо її переробної галузі тощо.

«Наші країні мають непогану динаміку розвитку двосторонніх зовнішньоекономічних стосунків. Товарообіг з Італією склав у 2018 р. 4,8 млрд. дол., що вище на 14 %, ніж за попередній рік.  Між тим, можливості для розвитку ще не вичерпані. Нашими пріоритетами залишаються інвестиційний напрямок, технології для модернізації АПК, перш за все, його переробної сфери, модернізація енергетичних мереж, енергозбереження, енергоефективність, альтернативні джерела енергії, просування малого і середнього бізнесу – потужної основи і фундаменту  для середнього класу», – наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.  

На його думку, особливої уваги потребують інвестиції з Італії в Україну. Якщо товарообіг зростає дуже жваво, і нині південна країна посідає третє місце з торгівлі з Україною в Євросоюзі після Німеччини та Польщі, то італійські інвестиції складають лише 1,7% в загальному обсязі інвестицій, які надходять в державу. Такий стан справ потребує вдосконалення.

Президент УСПП поінформував, що форум відкрив перспективи не лише для поточної економічної співпраці, але й для перспективного довгострокового співробітництва. Саме з цією метою незабаром буде створена україно-італійська ділова рада, а в листопаді ц.р. в Києві відбудеться двосторонній економічний форум.

Зустріч представників бізнесу в Римі продовжилася в двосторонньому форматі.

Нагадаємо, УСПП та Конфіндустрія мають договір про співробітництво, підписаний 2016 року. Нещодавно він був   пролонгований ще на 3 роки. У квітні ц.р. на зустрічі президента УСПП Анатолія Кінаха із послом Італії в Україні паном Давіде Ла Чечіліа італійська сторона висловила зацікавлення в організації та проведенні бізнес-форуму за участі міністрів економік обох країн.