У Софії Київської – незвичайні ікони

Facebook Поділитись
У Софії Київської  – незвичайні  ікони

 

Це приголомшлива ідея, коли символи  смерті –  ящики з-під озброєнь перетворюються на символи життя, яке в українській культурі традиційно символізує ікона. Люди хочуть, щоб  перемога життя над смертю відбувалась  не тільки на образно-символічному рівні, але й реально. Такі відгуки залишають відвідувачі виставки ікон, написаних художниками Софією Атлантовой і Олександром Клименко у національному заповіднику «Софія Київська». Роботи виконані на дошках ящиків з-під патронів, привезених із зони бойових дій в Донбасі.

«Ікони на ящиках з-під патронів» – художньо-волонтерський проект на підтримку Першого добровольчого медичного шпиталю ім. М. Пирогова, найбільшого недержавного медичного проекту в зоні ООС. За чотири роки в рамках благодійної акції «Купи ікону – врятуй життя» шпиталю було перераховано понад 5 мільйонів гривень.

За чотири роки ікони експонувалися  на 60 локаціях в 30 країнах світу, в тому числі, в Європарламенті і Сеймі Литви. Ікони є в приватних колекціях президента Литви Далі Грібаускайте і віце-президента США Майка Пенса.

«УСПП кілька років товаришує з Першим добровольчим медичним шпиталем  ім. М. Пирогова, ми підписали меморандум про співпрацю. Не можна без гордості і поваги розповідати про діяльність шпиталю. Медики-добровольці шпиталю працювали у 49 пунктах  Донецької та Луганської областей – у містах і селах, в польових умовах та біля контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування. Через руки медиків пройшло  майже 60 тис. пацієнтів. Потім шпиталь поширив свою діяльність на мирні регіони України, здійснивши безпрецедентний кардіоскриніг мешканців Хмельниччини для 22 тис. громадян у  565 населених пунктах. Промисловці і підприємці неодноразово долучалися до організації виставок ікон, готові сприяти цьому й надалі», – говорить президент УСПП Анатолій Кінах, який відвідав виставку.  

«Ікони на ящиках з-під патронів» працюватиме ще 2 тижні, усі пасхальні свята.