Ухвалено законопроєкт, що сприятиме процесу відбудови України

Facebook Поділитись
Ухвалено законопроєкт, що сприятиме процесу відбудови України

Зусиллями громадськості, експертів та ініціативної групи народних депутатів ухвалений законопроєкт №11057, який зобовʼязує оприлюднювати ціни на будматеріали у всіх державних закупівлях. Нині документ готується на підпис.

Це важливий антикорупційний крок, адже він забезпечить більш прозоре використання як бюджетних коштів, так і всіх видів міжнародної допомоги, прокоментували в Українському союзі промисловців і підприємців.

Проведений аналіз закупівель вартістю більше 20 млн гривень показав, що замовники оприлюднюють документи, які містять ціну на матеріальні ресурси лише у 21% випадків.

Відтак, тепер невід'ємними додатками до договору про закупівлю послуг з поточного ремонту,  будівництва нових, розширення, реконструкції, капітального ремонту та реставрації існуючих об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення тощо будуть документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси.

«Вони (ціни) повинні відповідати середньоринковим, та бути об’єктом для перевірки, якщо перевищують такі», - зазначили свою позицію в УСПП.

Окрім цього, ділова спільнота також наполягає на поглибленні роботи Уряду над реалізацією Плану відновлення України. Чимало іноземних інвесторів чекають більшої конкретики з української сторони, до яких проєктів та на яких умовах вони можуть долучитися. Відсутність системної роботи із ними може мати негативні в економічному плані наслідки.

План відновлення також повинен бути доповнений галузевими програмами розвитку – тієї ж галузі будівельних матеріалів, гірничо-металургійного комплексу та ін.

Нагадаємо,  Український союз промисловців і підприємців налагодив співпрацю із Комітетом ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Разом із галузевими асоціаціями та експертами сторони створили  Експертну раду з питань збереження і розвитку потенціалу  будівельної промисловості України, забезпечення її якості і безпечності. Перші напрацьовані рішення вже спрямовані в Кабмін.