Україна б’є антирекорди з відсутності антикризових системних заходів

Facebook Поділитись
Україна б’є антирекорди з відсутності антикризових системних заходів

Відсутність як системних програмних рішень, так і об’єктивних оцінок ситуації дуже шкодять процесу виходу України з соціально-економічної, фінансової кризи, більш того – здатні її поглибити. Вкрай непродуктивним є твердження, що економічне падіння зумовила саме пандемія. Це не відповідає дійсності, не виведе нас на правильні антикризові шляхи – пандемія стала лише спусковим гачком, криза почалася задовго до хвороби. Таку думку президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах висловив в ефірі телеканалу Ukrlife.

Він навів низьку цифр, які підтверджують цю тезу. Ще в 2019р. в Україні спостерігалося погіршення платоспроможності внутрішнього ринку, неможливість доступу бізнесу до кредитних ресурсів, а аналітики ЄС називали нашу державу найбіднішою в Європі. В грудні минулого року падіння промислового виробництва склало 8,3%, за весь рік – 1,8%. При цьому прибуток комерційних банків збільшився в три рази, облікова ставка НБУ складала 12%, а реальна вартість кредитів для економіки – 15-16%. Ці цифри добре демонструють, як деформована банківська система, як вона працює сама заради себе, не турбуючись про реальну економіку. З листопада-грудня 2019р. держава не виконує бюджетні нормативи, а також не виконується і переглянутий на початку квітня бюджет на 2020 рік з врахуванням секвестру.

Не дивно, що пандемія і спричинений нею карантин поглибили кризові явища. За перший квартал 2020р. падіння промислового виробництва склало 5,1 %, у машинобудуванні 14,5%, металургії – 10,3%.

«Усі країни світу, від Австралії до Узбекистану (а УСПП постійно веде моніторинг), рішуче здійснюють антикризові заходи, ухвалюють і реалізують ефективні програми рятування економіки, мінімізації наслідків пандемії. Лише Україна в цьому сенсі б’є антирекорди. В нас немає програми дій Кабінету міністрів, поточного пакету антикризових заходів, жодного подібного плану, затвердженого як нормативний документ. І головна причина – безпрецедентна деградація державних інститутів влади, відсутність стратегічного бачення, програмного мислення, хибна кадрова політика, яка, як і при попередньому президентові, здійснюється за принципами незрозумілих квот, понять «свій-чужий», ресурсно-олігархічного впливу. Знов поза увагою опинилися професіоналізм, критичне та стратегічне мислення, особиста відповідальність тих, хто є та претендує бути державним менеджером», – наголошує Анатолій Кінах.

Він переконаний, що президенту В.О.Зеленському необхідно задуматися саме над проблемою кадрової політики, шукати не зручних людей, а ефективних менеджерів, справжніх професіоналів, які спроможні на програмні дії, підготовку та втілення в життя ефективних стратегій розвитку. Координація роботи управлінської вертикалі, контроль за результатом, жорстка персональна відповідальність – ось що є вкрай потрібним, оскільки ситуативними рефлекторними діями ми не зможемо подолати, а скоріше –поглибимо кризу. Треба весь час пам’ятати про дуже обмежені можливості часу і ресурсів для нашої країни.

Він нагадав, що ділова громадськість багато працює над діалогом і зворотнім зв’язком, завдяки чому президент ще до карантину відвідав Крюківський вагонобудівний завод, який, до речи, може виготовляти сучасні локомотиви за програмами локалізації високого ступеню. Візит був успішним, було дано кілька важливих доручень. Однак жодне з них досі не виконано, а зараз ми чуємо про наміри міністерства інфраструктури закупити велику кількість локомотивів по імпорту. Але ж саме зараз треба діяти абсолютно інакшим чином – підтримувати внутрішній ринок, національного виробника! Суцільна користь для економіки – будівництво вітчизняних локомотивів за програмами локалізації, імпортозаміщення, розміщення на власних заводах замовлень на вагони та іншу, вкрай потрібну Укрзалізниці, де зношеність рухомого складу добігає 80%, продукцію! Купляти імпорт в кризові часи – це наповнювати закордонні бюджети і створювати в інших країнах робочі місця, прирікаючи власну на долю сировинного придатку розвинутих країн та вічну бідність. Це не відповідає принципам економічного патріотизму і є неприпустимо!

«Главі держави важливо сконцентрувати свою увагу на тому, що лише модернізація і розвиток вітчизняної промисловості, припинення деіндустріалізації країни забезпечать їй антикризовий поштовх. Для машинобудування, авіабудування, ракетно-космічного комплексу, інших сфер промисловості потрібні підтримка – програми сучасного державного протекціонізму з комплексом податкових, митних заходів, обов’язкового доступу до кредитних ресурсів. Президенту варто вникати в підготовку таких програм, йому не можна находитись в інформаційному вакуумі», – підкреслив глава Антикризової ради громадських організацій.

Ретельні пропозиції для плану виходу з кризи, посткарантинного періоду підготовлені в УСПП, Антикризової раді громадських організацій – це документи «Пріоритетні заходи 2020: промисловий пакет» та додаток до нього – невідкладні антикризові заходи, вони надіслані вищому керівництву держави. УСПП регулярно спрямовує Президенту, парламенту та уряду моніторинг антикризових заходів інших країн світу.