Україна і Азербайджан планують збільшити товарообіг до $1 млрд. в рік

Facebook Поділитись
Україна і Азербайджан планують збільшити товарообіг до $1 млрд. в рік

Україна зацікавлена збільшити експорт агропромислової продукції на ринок Азербайджану, а також Південного Кавказу загалом, вийти через цей напрям на більшість країн Центральної Азії, Близького і Середнього Сходу. 

З цією метою опрацьовується питання відновлення  поромного сполучення між Україною і Грузією, у тому числі, для експорту-імпорту товарів до Азербайджану. 

Про це повідомив в рамках Українсько-азербайджанського бізнес-форуму Посол України в Азербайджані Юрій Гусєв.

 

Організаторами заходу виступили Український союз промисловців і підприємців і Національна конфедерація організацій підприємців (роботодавців) Азербайджану. Сторони мають діючий меморандум про співпрацю та налаштовані активізувати економічні проєкти між країнами. Серед учасників з партнерської сторони - компанії PASHA Travel, «Аквалинк», компанія АSК (громадське харчування), Міжнародний банк Азербайджану, Асоціація пакувальної промисловості Азербайджану та ін.; з українського боку - "Укркондпром", Інститут водних проблем та меліорації НААН України,  АТ "ПЛАСКЕ”, Immer Group (упаковка), ТОВ "ПОЛІМЕР ОРГАНІК" (харчові добавки) тощо.

Метою форуму є відновлення та налагодження прямих підприємницьких контактів для розширення можливостей українського бізнесу на азербайджанському ринку, а також залучення азербайджанських інвесторів в проєкти в Україні.

Президент УСПП Анатолій Кінах відзначив падіння обсягів товарообігу з Азербайджаном після початку повномасштабної війни рф проти України. Він скоротився вдвічі і за підсумками 2023 року становив $471 млн.

“Ці результати не відповідають потенціалам наших економік та повинні бути вищими. Ціль мінімум - вийти на довоєнні показники з подальшим нарощуванням торгівлі”, - зазначив А.Кінах.

Цю думку підтримав і віце-президент Національної конфедерації організацій підприємців (роботодавців) Азербайджану Вугар Зейналов. За його словами,  двосторонніми домовленостями було передбачено зростання товарообігу вдвічі в 2024 році. Водночас Посол України Юрій Гусєв відзначив, що в рамках постійного діалогу Президентів України та Азербайджану наголошується на високому потенціалі та реальних можливостях активізації торговельно-економічних відносин наших держав.

Президент УСПП окреслив пріоритетні сфери до співпраці: енергетичний сектор, переробка в АПК, транспортне, енергетичне машинобудування, спільний вихід на ринки Близького і Середнього сходу.

“Ми очікуємо залучення азербайджанського бізнесу до проєктів із відновлення  України від наслідків війни. Російська агресія вже спричинила руйнувань на щонайменше 700 млрд. доларів. Враховуючи можливості і досвід Азербайджану в енергетиці, такі проєкти можуть бути успішними”, - переконаний лідер ділової спільноти України.

 

Враховуючи присутність на заході послів обох країн, Анатолій Кінах наголосив на потребі активізувати міждержавні структури - Раду президентів України та Азербайджану, міжурядових комісій.

Посол України в Азербайджані Ю.Гусєв також поінформував, що українські експерти і бізнес готові долучитися до реалізації проєктів із зрошення в Азербайджані. Презентацію на цю тему провів директор Інституту водних проблем та меліорації Національної академії аграрних наук України Михайло Яцюк.

Посол Азербайджану в Україні Сеймур Мардалієв розповів, що станом на 2022 рік азербайджанські інвестиції в Україну склали 1,2 млрд. доларів. Було досягнуто домовленостей про можливість оренди землі сільськогосподарського призначення, що збільшило б азербайджанські інвестиції і в інфраструктуру, а також рентабельність транспортно-логістичних перевезень.

“На жаль, з початком війни рф проти України ці плани були відкладені. Я вірю, що робота в даному напрямі можу бути продовжена”, - сказав він.

У свою чергу, азербайджанською стороною було презентовано інвестиційні можливості в Азербайджані, що, як було відзначено С.Мардалієвим, також викликає інтерес українських підприємців.

Сторони домовилися про підготовку бізнес-візиту делегації українських промисловців і підприємців до Азербайджану. Всі рекомендації, напрацьовані в рамках форуму по активізації економічного співробітництва, будуть передані через посольства Уряду України та Уряду Азербайджанської Республіки.

За пропозицією учасників - подібні бізнес-форуми будуть проводитися на регулярній основі.