Україна і Литва готують спільне засідання бізнес-кіл

Facebook Поділитись
Україна і Литва готують спільне засідання бізнес-кіл

Український союз промисловців і підприємців, Конфедерація промисловців Литви готують засідання двосторонньої ділової ради. Захід попередньо запланований на початок грудня 2021 року. Він стане підготовчим етапом до організації традиційного економічного форуму за участі Президентів обох країн. Форум може бути проведений весною 2022 року.

Про це йшла мова на зустрічі президента УСПП Анатолія Кінаха із послом Литви в Україні паном Вальдемарасом Сарапінасом.

За словами Анатолія Кінаха, ділова рада окреслить пріоритети роботи на наступний рік, підіб’є підсумки вже проведених проєктів, чи тих, що добігають свого завершення.

Сторони відзначили успішне завершення проєкту реконструкції школи в місті Авдіївка Донецької області. Кошти на нього виділило МЗС Литви, а партнером проєкту виступив УСПП. 1 вересня 2021 року повністю реконструйована школа відкрила свої двері для учнів.

На переконання Анатолія Кінаха, такі ініціативи потрібно розширювати на інші прифронтові населені пункти -як Донецької, так і Луганської областей. Діловий союз вже працює в даному напрямі із Верховною Радою України, перебуває у постійних комунікаціях з МЗС Литви. Зокрема, йдеться про можливість виділення європейських коштів для реконструкції освітньої інфраструктури регіону.

Президент УСПП повідомив, що разом із урядом підготовлена концепція Стратегії економічного розвитку Донбасу. Наразі соціальні партнери окреслюють конкретні проєкти, якими буде наповнений документ.

Нещодавно поновлене регіональне відділення УСПП в Донецькій області саме розробляє дорожню карту своєї діяльності. Її, у тому числі, узгодять і з планами Литви щодо реалізації гуманітарних, грантових та ін.проєктів.

Посол Литви підкреслив, що, незважаючи на труднощі, спричинені пандемією коронавірусу, 2020 і 2021 роки є дуже активними в двосторонній економічній співпраці. Згідно його даних, Литва інвестувала в Україну більше 180 мільйонів євро, а товарообіг вже багато років поспіль не падає нижче одного мільярда доларів.

УСПП і Конфедерація промисловців Литви на початку жовтня проведуть телемости для бізнесу. На цих заходах хочуть обговорити конкретні пропозиції ділової спільноти обох країн, потенціал для інвестування тощо.