Україна – кандидат на вступ до ЄС: це величезні перспективи для економіки

Facebook Поділитись
Україна – кандидат на вступ до ЄС: це величезні перспективи для економіки

Ділова спільнота України вітає рішення Євроради щодо надання нашій державі статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Це історичне рішення як для України, так і 27 країн єврозони.

На цьому наголосив президент УСПП, голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолій Кінах.

Наразі Україні належить виконати власні домашні завдання – показати більш ефективну антикорупційну політику, покращити судову систему, забезпечити безумовне верховенства права, ухвалити та імплементувати величезну кількість законодавчих актів і норм.

Причому цей процес не потрібно затягувати: країна в стані війни не може собі цього дозволити. Саме зараз для України відкрилося вікно можливостей стати в осяжній перспективі економічно сильною, процвітаючою країною-членом ЄС. Для цього є безпрецендентна  підтримка європартнерів.

Звичайно, до набуття повноцінного членства потрібні будуть щонайменше кілька років. Хоча і звучать заяви окремих європейських лідерів щодо можливості проведення прискореної процедури.

Утім, навіть статус кандидата – це нові і значні інвестиції в економіку, доступ до загальноєвропейських коштів на підготовку до вступу.

«Ми потребуємо відновлення інфраструктури, житлового фонду, промислового виробництва. Все це має здійснюватися на нових, інноваційних та екологічно чистих стандартах. Наразі збитки, завдані повномасштабною війною рф проти України вже перевищили 600 млрд. доларів. Потрібно формувати загальноєвропейський фонд відновлення України, а також самим розвивати власну економіку. Зараз держава має підтримати бізнес, що постраждав від війни, експортерів, які мають логістичні та фінансові труднощі тощо. Мета – пришвидшити економічний, соціальний та ін. розвиток для якнайшвидшого набуття членства в ЄС», - підсумував Анатолій Кінах.