Україна має поставити крапку на політичних шоу та продемонструвати готовність до якісних змін

Facebook Поділитись
Україна має поставити крапку на політичних шоу та продемонструвати готовність до якісних змін

Президентські вибори в Україні перетворюються на змагання політтехнологій сумнівної якості, негідне цінностям державності шоу, поза тим, як країні  необхідно прийняти стратегії розвитку на найближчі роки, вирішувати проблему корупції, низьких темпів економічного зростання та відчутних втрат людського капіталу. На цьому наголосив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі одного із національних телеканалів.

«Не про те зараз йде в суспільстві дискусія. Здавати чи ні аналізи, можливість дебатів на Олімпійському, білборди с портретом лідера держави-агресора і т.д. – це шоу і маніпуляція виборчими настроями, але аж ніяк не зважена, європейська, зорієнтована на національні інтереси кампанія. Чому ніхто не говорить про нагальні речі? Війна на сході триває, наявна  величезна втрата людського капіталу (скорочення фактичної чисельності населення - мінус 232 тисячі громадян за минулий рік – масштаби обласного центру), трудова міграція (до 9 млн. українців працюють за кордоном), низький рівень життя людей,  загрози енергетичній безпеці тощо. Відповідей на ці  питання, як, власне, і чітких та професійно виписаних програм кандидатів у президенти щодо розвитку країни ніхто не чув і не бачив», – зазначив лідер ділової спільноти.

На прохання ведучих дати оцінку певним  ініціативам кандидатами в президенти, а також проведенням дебатів на НСК «Олімпійський», Анатолій Кінах підкреслив: або ці речі мали би бути виписані в законодавстві заздалегідь, або не варто перетворювати виборчу кампанію у шоу, яке принижує країну та не додає їй позитиву на міжнародній арені.

« Я за те, щоб виконувався закон. Дебатів на «Олімпійському» в ньому немає. Не кажучи вже про те, що організація такого процесу до 14 квітня  нереальна з точки зору безпеки, організаційних та інших питань. У разі, якщо штаби кандидатів узгодять дату 19 квітня,  вони повинні розуміти свою відповідальність за те, що кампанія перетворюється не на змагання інтелекту і досвіду, програм і державницьких позицій, а на шоу-перегони, змагання брудних технологій. Окрім того, я гадаю, дебати це вже мало вплинуть  на остаточний результат: люди визначилися. А те, що це шоу може ще більше принизити Україну – цей ризик є», – вважає президент УСПП.

На його погляд, підсумки першого туру показали, що 84% людей, які голосували – голосували проти чинної владної системи. І це не випадковий результат. Такій рівень недовіри зробили масштаби корупції, імітація реформ, відсутність покращення життя. Через реальні пропозиції, дії щодо  вирішення цих проблем варто шукати шлях до розуму і серця виборця.  

Окрім того, Анатолій Кінах переконаний:важливі для національного розвитку речі не можна політизувати. Наприклад, створення помісної православної церкви для України - важливий крок, але ним маніпулюють в політичному контексті. Також не потрібно «гратися» із довірою міжнародних партнерів.

«На Сході відбувається війна, і нам треба концентрувати на цьому всі зусилля. Санкції наших міжнародних партнерів проти країни-агресора – це один із механізмів, але не пріоритетний і не вирішальний, для перемоги сама держава має формувати умови для захисту свого  суверенітету та територіальної цілісності. Країни, що підтримують нас, вже стомилися від нашої непослідовності.  З одного боку, вимагаємо санкцій, з іншого – триває товарообіг із РФ, спільний бізнес тощо. Такого не повинно бути», – вважає політик.

 «Я сподіваюся на мудрість і відповідальність наших громадян у їх виборі, щоб ми мали прозорий легітимний результат. Суспільство має  об’єднатися  навколо завдань розвитку держави та громадського контролю за діями влади», – підсумував Анатолій Кінах.