Україна має всі ресурси для пришвидшеної модернізації – потрібна політична воля

Facebook Поділитись
Україна має всі ресурси для пришвидшеної модернізації – потрібна політична воля

Україна має потенціал до більш швидкого розвитку, покращення економічних показників та якості життя громадян. Головна умова – деполітизована робота чиновників, зростання ролі структурованого громадянського суспільства в прийнятті державницьких рішень, створення умов для бізнесу, і відтак – для повернення освіченої молоді в Україну.

Про це йшлося під час лекції екс-прем’єр-міністра, президента УСПП Анатолія Кінаха слухачам Київської академії політичних перспектив. Її учасники – активна молодь, що прагне змінити якість української політики, працювати у Верховній Раді та будувати кар’єру у цій сфері.

«Від якості державного управління залежить економічний та суспільний розвиток країни. Потрібні соціальні «ліфти» для талановитої молоді, яка може швидко поставити Україну на «європейські рейки», покращення стану справ в індустрії та діловому кліматі, щоб робочі місця створювались в нашій країні та були конкурентоспроможними з європейськими», – наголосив Анатолій Кінах.

Він розповів: демографічна ситуація в Україні має небезпечні тенденції, що, однак, ігнорується політиками і посадовцями, попри вражаючі цифри: від 7 до 9 млн. співгромадян працюють за кордоном, щороку 1 млн. трудових мігрантів покидає межі України. Великий процент старіння населення, низька народжуваність, незавершеність медичної реформи і її недостатнє фінансування – створюють бар’єри для перспектив зростання економіки. При тому, невідомо достеменно масштаби цих процесів, адже в країні вже 19 років не проводиться перепис населення (останній в 2001 році, хоча за стандартами ООН потрібно робити це раз в 10 років). Відсутня і система моніторингу міграційних процесів.

Слухачі Академії поцікавилися, чому влада не бажає достеменно знати про кількість та дані своїх громадян, на що Анатолій Кінах припустив, що така «необізнаність» створює непогані умови для маніпулювання даними в соціальній сфері та що більш загрозливо – у виборчому процесі. У той же час, УСПП та його партнери із середовища роботодавців неодноразово напостоювали на проведенні перепису та підготовці щорічної Національної доповіді щодо стану здоров’я громадян.  

«Є обіцянка, що перепис проведуть в 2020 році. Це відтягування фахової роботи, яка має проводитись незалежно від політичної кон’юктури. За розрахунками наших міжнародних партнерів – Світового банку та ін. –   якщо Україна розвиватиметься такими темпами, як зараз, з  2-3% росту ВВП щорічно, за відсутності  чи неефективності  ключових реформ, поглибленні  сировинної структури  економіки та експорту (до 70% в складі останнього – продукція з низьким ступенем переробки), то з часом в країні залишиться 25-27 млн. громадян. Чи це те, до чого ми прагнемо? Ні», – каже президент УСПП.

Поза тим, переконаний лідер ділової спільноти, в Україні цілком реально переломити ці тенденції. Так, Україна входить до 5-ки країн світу за кількістю ліцензованих фахівців ІТ, ця сфера наразі розвивається найбільш динамічно. Є безліч інноваційних  проектів в сфері енергетики, захисту навколишнього середовища, тому можливий притік інвестицій в ці та інші галузі. Проте потрібні знову ж таки умови від держави, забезпечити прогнозованість її рішень, закінчення реформ.

Аудиторію цікавили коментарі досвідченого політика  щодо низки актуальних наразі для України питань: пришвидшеної модернізації індустрії, створення робочих місць в регіонах.

Зокрема, Анатолій Кінах зауважив: ці та інші питання можливо вирішити через впровадження сучасних технологій в промисловість,  енергозбереження, через  залучення іноземних інвесторів та приватного капіталу в Україні, співпраці держави та бізнесу.

Він назвав діалог влади і бізнесу, системну  економічну політику, яка передбачає доступ підприємництва до кредитних ресурсів, програми імпортозаміщення тощо, запорукою росту ВВП та зменшення темпів трудової і бізнес-міграції.

Окрім того, потрібно завершити процес адаптації до стандартів і технічних регламентів ЄС для того, щоб розширити експорт, бути конкурентними на міжнародних ринках.

Наостанок Анатолій Кінах побажав молодим політикам ніколи не зупинятися у самовдосконаленні, не поступатися моральними цінностями на догоду кон’юнктурним інтересам та не боятися брати на себе відповідальність, що стосується позитивних змін в країні.

Представники Академії були також запрошені долучитися до роботи Національного форуму «Трансформація України», заходів УСПП.

«Наші двері завжди відкриті для активних та зацікавлених в розвитку країни людей. Сподіваюся, що та національна еліта, котра сформується з ваших, в тому числі, лав, буде свідома національних інтересів та працюватиме на благо держави», – підсумував президент УСПП.