Україна побила антирекорд по скороченню населення за весь час незалежності

Facebook Поділитись
Україна побила антирекорд по скороченню населення за весь час незалежності

В Україні продовжує погіршуватись демографічна ситуація: за 2020 рік природнє скорочення чисельності населення склало 272,5 тис. людей (у порівнянні за 2019 рік - 247 тис.). Такі дані наводить Держстат. Зокрема, відзначається суттєве перевищення кількості померлих над кількістю живонароджених: на 100 померлих –49 немовлят. Це своєрідний антирекорд від початку незалежності і загрозлива ситуація для національної економіки, ринку праці, соціального розвитку загалом. 

На цьому наголошує співголова Національної тристоронньої соціально-економічної ради (НТСЕР) при Президентові України від сторони роботодавців Анатолій Кінах.

“Сьогодні Україна стрімко втрачає людський потенціал, до цього додається трудова міграція. До пандемії за кордоном працювало до 9 млн. наших співвітчизників, в зв'язку із карантинними обмеженнями тощо частина повернулася додому, проте зараз цей процес знову набирає обертів. Загалом основна загроза в тому, що держава, на жаль, взагалі не має повної  інформації про демографічні процеси. 20 років не було перепису населення, хоча за стандартами ООН такий має проводитися щодесять років”, - підкреслив лідер ділової спільноти.

В середовищі роботодавців Україні переконані: необхідна достовірна управлінська інформація про стан здоров’я населення, його чинники, ефективність медичної, пенсійної реформи із використанням системи індикаторів і методів їх збору, адаптованих до європейських. Мова йде, у тому числі, про необхідність перепису населення, який, нагадаємо, не проводився з 2001 року і наразі вкотре відкладений до 2023 року.

«Нас турбує те, що влада не розуміє цих речей та, напевне, вважає їх непріоритетними. Поза тим,  людський капітал – найцінніше, що є в Україні і, парадоксально, найбільш недооцінена річ владою”, - наголосив Анатолій Кінах.

Чому це так важливо? Україна насправді - антилідер у Європі та світі по темпам скорочення населення. В сусідній Польщі, до прикладу, на 100 смертей 92 немовлят - вдвічі кращі показники. У той же час, наша держава має низку економічних проблем, досі не створені умови для ведення і розвитку малого бізнесу, промисловість в перманентний кризі і не забезпечує тих тисяч робочих місць, які могла б запропонувати, маючи замовлення від держави і за кордоном. Відтак, працездатне населення, молодь продовжуватимуть емігрувати за кордон і значна їх частина вже не повернеться, що ще більш поглиблюватиме демографічну проблему. Вже нині 10 економічно активних українців утримують 11 пенсіонерів через солідарну систему, а Пенсійний фонд нарощує дефіцит коштів.

На думку Анатолія Кінаха, зараз з боку влади і соціальних партнерів має бути запропонована окрема комплексна системна стратегія, яка включатиме в себе питання покращення  охорони здоров’я, сучасної  освіти, зростання добробуту, безпеки життя, охорони навколишнього середовища та багато інших, що в цивілізованому  світі складають поняття «якості життя». Саме на цьому наполягає громадянське суспільство та бізнес-спільнота вже не один рік.

Так, в рамках НТСЕР роботодавці і профспілки ще 5 років тому домоглися обіцянки від уряду провести окреме цільове засідання КМУ з даного питання та прийняти нормативно оформлені рішення щодо покращення демографічної ситуації та розвитку національного ринку праці.

Досі таке засідання не проведено.

“В разі продовження цих тендецій і відсутності комплексних превентивних заходів держава просто втрачає своє майбутнє. Тому ми звертаємось до уряду, парламенту і Офісу президента визнати питання демографічної ситуації в Україні пріоритетними та провести обіцяне урядове засідання за участі експертів, роботодавців тощо з тим, щоб були прийняті і реалізовані конкретні кроки в цій сфері”, - підсумував Анатолій Кінах.