Україна за запитом своїх промисловців офіційно запропонувала ЄС повністю замістити російську руду і метал на євроринку

Facebook Поділитись
Україна за запитом своїх промисловців офіційно запропонувала ЄС повністю замістити російську руду і метал на євроринку

Український союз промисловців і підприємців провів серію засідань із представниками гірничо-металургійного комплексу. Через знищення російським агресором галузеутворюючих підприємств «Азовсталь», металургійного комбінату ім. Ілліча, блокуванню морських портів  ситуація у вітчизняному ГМК дійшла критичних показників: падіння виробництва на 60%, труднощі із експортом тощо.

У співпраці із «Укрметалургпромом», об’єднаннями роботодавців, галузевою профспілкою, експертами тощо було напрацьовано низку рекомендацій для уряду, які лягли в основу проєкту комплексного плану заходів у сфері ГМК, який ще повинен затвердити Кабмін.

Серед того, що запропонував УСПП, Антикризовий штаб: зниження тарифів на перевезення залізницею (за останні півроку зросли на 70%), посилення дипломатичних зусиль щодо відновлення морського експорту металопродукції і руди, удосконалення податкової, тарифної політики, остаточне витіснення даного російського продукту із ринку ЄС тощо.

«Закликаємо Мінекономіки, МЗС України провести активну дипломатичну роботу з країнами ЄС та іншими західними партнерами щодо заміщення російського експорту залізної руди та напівфабрикатів на українську продукцію; розширити зернову угоду і включити до неї експорт металів через морські порти», - зазначив президент УСПП Анатолій Кінах у листі на адресу Прем’єр-міністра Д.Шмигаля.

Результатом цих зусиль стала інтенсифікація роботи урядовців в означеному напрямі .

18 листопада  перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко зустрілася з виконавчим віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом та наголосила на тому, що Україна зацікавлена в заміщенні російської залізної руди та металургійної продукції на європейському ринку.

Сторони домовилися про підготовку оновленого Плану пріоритетних заходів щодо інтеграції до внутрішнього ринку ЄС, спільні зусилля щодо подальшого сталого розвитку загальноєвропейського металургійного комплексу.

«Українська руда і метал повинні зайняти лідируючі позиції на євроринку, оскільки їх ціна і якість є надзвичайно конкурентоспроможною. Це робота на перспективу: Україна як кандидат на членство в ЄС скоро інтегрується в Євросоюз повноцінно, відтак, відповідні процеси в металургії, переробній промисловості, енергетиці, галузях високих технологій тощо – більш ніж доречні вже зараз. Вітчизняний ГМК-продукт повинен замістити не лише російський, але й тих  компаній-експортерів із Бразилії, Австралії, ПАР тощо, що намагаються зараз закріпитися на євроринку»,- переконані в УСПП.

Тут привітали оперативну реакцію Мінекономіки на пропозиції промисловців (окрім зустрічей із Єврокомісією, міністерство провело нараду по ГМК) та висловили очікування, що в діалозі із бізнесом комплексний план заходів по розвитку ГМК України буде затверджений КМУ в стислі терміни.