Україна збільшуватиме обсяги економічної співпраці з Литвою

Facebook Поділитись
Україна збільшуватиме обсяги економічної співпраці з Литвою

Україна продовжить нарощувати економічно-торгівельну співпрацю із Литвою, яка показує дуже хорошу динаміку: наразі товарообіг становить близько $2 млрд. та показує зростання на майже 40% щорічно. Також в Україні реалізується низка проектів за підтримки литовської сторони – з водоочищення, відновлення соціальної інфраструктури на Донбасі, побудови сонячних електростанцій та ін. Всі вони є актуальними, особливо в посткарантинних реаліях.

Про це йшла мова на зустрічі президента УСПП Анатолія Кінаха із співголовою групи з міжпарламентських зв'язків з Литовською Республікою, народним депутатом Юлією Овчинниковою.

Представник парламенту відмітила значну роль УСПП у зростанні показників економічного співробітництва. Нагадаємо, разом із Конфедерацією промисловців Литви діловий союз проводить традиційні щорічні бізнес-форуми на найвищому рівні, участь в яких беруть глави обох держав, представники урядів, великих бізнес-асоціацій та малий бізнес. Крайній такий форум відбувся у грудні 2019 у Вільнюсі, а його результатом стало підписання низки двосторонніх ділових угод, анонсування побудови в Україні сонячної електростанції.

Також активно діють двосторонні ділові ради. Саме в їх рамках і пропрацьовуються більш конкретно домовленості бізнесу, місцевої влади тощо.

«Для нас важливим є те, що з Литвою працюємо не за сировинною схемою, а розвиваємо співпрацю у виробництві  інноваційних товарів, продуктів з більшою доданою вартістю: ІТ, легка промисловість, машинобудування тощо. Ми дуже цінуємо роль Литви як посередника між Україною та Європейським Союзом, як більш досвідченого гравця з таких питань, як стандартизація, технічні регламенти, правила торгівлі, досвід на  ринку, і готові цьому вчитися», - наголосив Анатолій Кінах.

Тільки за останній рік УСПП разом із литовцями провів низку інформаційних семінарів в Києві та регіонах щодо експорту, водоочисних технологій, європейської стандартизації продукції тощо. Так, в Чернівецькій області планується запуск проекту із очищення стічних вод і повторного використання її для зрошення тощо, проектна документація вже розроблена і передана ОДА. УСПП є партнером і проекту реконструкції місцевої школи №2 в Авдіївці (Донецька область).  Як відомо, значну  частину фінансування виділили Євросоюз і Литва, загальна вартість проекту понад 63 млн. грн. Наразі там тривають роботи.

У свою чергу Юлія Овчинникова відмітила, що група у Верховній Раді буде максимально сприяти цим уже наявним ініціативам, а також посилюватиме зв’язки на міжпарламентському рівні. Як відомо, члени литовського Сейму становлять фундамент «групи друзів України» в Європарламенті. Відтак, економічні  і політичні взаємовигідні ініціативи йтимуть разом.

УСПП і парламентська група зв’язків із Литвою домовилась про координацію зусиль в зазначених напрямках та про постійний обмін інформацією, що стосується економічних зв’язків із балтійськими партнерами.