Україні необхідна допомога міжнародної спільноти із вивезенням заблокованого в портах зерна

Facebook Поділитись
Україні необхідна допомога міжнародної спільноти  із вивезенням заблокованого в портах зерна

Наразі в  українських портах через російське вторгнення заблоковано 4,5 млн т. зерна. Експорт вітчизняного АПК здійснюється виключно автотранспортом та залізницею в західному напрямі, проте пропускна здатність таких шляхів надто мала. За рік перевалка в українських портах складала 160 млн т., тоді як залізницею в нинішніх умовах 1 млн т. в місяць або 12 млн. тон в рік. 

Український союз промисловців і підприємців пропонує звернутися до міжнародних організацій, таких країн як Туреччина тощо із пропозицією спільно організувати коридор для вивезення заблокованого в портах зерна. 

В покращенні логістики українського продовольчого експорту зацікавлені у багатьох країнах - Близькому Сході, Північній Африці тощо. ООН закликає відновити постачання українського продовольства до інших країн, щоб пом'якшити світову продовольчу кризу. 

Наш агропромисловий комплекс забезпечує потреби 400 млн. людей, тому війна рф проти України порушила продовольчу стабільність у світі і поставила найбільш незахищені регіони перед загрозою голоду.

“Маємо домовленості із Німеччиною та Литвою по створенню так званого “зернового мосту” на експорт із використанням європейських залізниць та мережі терміналів. Це дасть змогу в 5 разів збільшити пропускну здатність, але цифра в річному вимірі все одно складе 65-70 млн. тонн або вдвічі менше експорту морськими шляхами. Причому ця робота тільки починається”, - наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

Мова йде про гарантування безпеки такого морського міжнародного коридору, адже порти України обстрілюються російськими військами, також рф замінувала води поблизу. 

"Зрозуміло, що це складне завдання, але принаймні потрібно починати консультації з ООН, іншими міжнародними та країнами-партнерами. Це зона спільного інтересу”, - зазначили в УСПП.

Нагадаємо, при діловому союзу діє Антикризовий штаб допомоги промисловості і бізнесу. До його складу входять голови профільних парламентських комітетів Д.Гетьманцев та Д.Наталуха, голова Ради НБУ Б.Данилишин, голови обласних військових адміністрацій, представники уряду і Офісу президента.

Перше засідання штабу було якраз присвячене питанням експорту. Зокрема УСПП лобіював скасування квот в торгівлі із Євросоюзом, відтак, хорошою новиною стала відповідна позиція Єврокомісії. Маємо сподівання, що найближчими тижнями рішення в ЄС буде прийняте остаточно.