Україні потрібен парламент нової якості

Facebook Поділитись
Україні потрібен парламент нової якості

Вже не перший рік Верховна Рада фактично паралізована в своїх рішеннях через мікс представників старої «еліти», олігархів, «віртуальних партій». Нова генерація, професіонали тут, на жаль, досі поодиноке явище. Вибори в липні 2019 року – серйозний шанс змінити якість законодавчого органу країни та не допустити пролонгацію його ролі як «кишенькового» в парламентсько-президентській республіці. Все залежить від виборців: активна частина громадянського суспільства повинна ставити кандидатам в нардепи конкретні питання щодо їх стратегій розвитку України, її економіки, підвищення соціальних стандартів тощо. Не декларації – а прагматичні розрахунки та професійні команди – ось на що потрібно орієнтуватися.

Про це каже президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах. 

«Відтак ми всі очікуємо, що новий парламент буде базуватися на принципах командної роботи, працюватиме на інтереси країни, а не окремих осіб, не буде штучно затягувати прийняття необхідних з точки зору національних інтересів рішення», - наголосив лідер ділової спільноти.

Він звернув увагу на швидкий ребрендиг партій та зміну їх риторики.

«Зараз багато говориться про ставку на молодих і прогресивних, на малий і середній бізнес. Побачимо. Суть не в тому, щоб змінити назву – а змінити підходи. Справді голосувати в парламенті за інновації, підтримувати розвиток самозайнятості і підприємництва, не торгувати власними голосами», - підкреслив президент УСПП.

УСПП та Антикризова рада наполягають на необхідності визначення узгодженого економічного курсу усіх гілок влади.

 «Слід зберегти послідовність та необхідне наступництво у раніше прийнятих рішеннях, що були сприйняті бізнесом, утриматись від прийняття популістських та неузгоджених з ринком рішень»,- переконана бізнес-громада.

Нагадаємо, напередодні пройшло засідання УСПП та ділових асоціацій з усіх галузей економіки країни, на якому учасники зазначили, що плинні політичні процеси у нашій державі знов перетворюються на чергові випробування для вітчизняних товаровиробників. Сьогоднішній етап перезавантаження влади має низку потужних ризикованих факторів. За поточної динаміки розвитку економіки Україна лише за п’ятдесят років зможе сягнути теперішнього рівня близького сусіда – Польщі. Зростає боргове навантаження на бюджет, водночас українські виробники перебувають в хронічному стані фінансового голоду та в неконкурентних умовах, порівняно із європейськими підприємцями: низька ефективність через немодернізовані підприємства,  практично відсутність підтримки експортерів, імпортозалежність багатьох галузей тощо.

«Парламент, як і державні структури, повинен працювати на реалізацію національних інтересів. Обов’язково під громадським контролем – в Україні громадянське суспільство досить розвинене і структуроване», - каже Анатолій Кінах.