Українські виробники кабельної продукції просять владу захистити внутрішній ринок від масованого імпорту

Facebook Поділитись
Українські виробники кабельної продукції просять владу захистити внутрішній ринок від масованого імпорту

23 квітня 2021 Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення запровадити 23,5% мита на імпорт в Україну провідникової продукції. Українські заводи налаштувалися на активізацію роботи на внутрішньому ринку, збільшенні виробництва.

Втім, тепер Мінцифри вимагає від Мінекономіки переглянути дане рішення. Такі дії можуть призвести до поступового знищення української високотехнологічної кабельно-провідникової галузі, зростання ціни втричі.

На цьому наголошують в асоціації «Укрелектрокабель», яка є членом УСПП.

Виробники галузі звернулися із відповідним листом до Президента В.Зеленського.

«Підприємства галузі витрачають близько 70% (6 млрд. грн.) оборотних коштів для закупівлі матеріалів у національних виробників та забезпечують замовленням виробників міді, складних полімерів, канатів та проволок, пакування та багатьох інших (більше 40 підприємств та 20 000 робочих місць). Відсутність попиту на матеріали їх виробництва може стати загрозою для існування цих підприємств. Так, за I квартал 2021 року ТОВ «Кабельний завод» (м. Кам'янець-Подільський) вимушено скоротив 60% персоналу, ПМП «Тумен» (м. Одеса) – 15 % персоналу, ТОВ «ТФ Кабель Україна» (м. Чернігів) – 25% персоналу та повністю припинив виробництво», - йдеться у зверненні.

Кабельна галузь є опорною для таких компаній як НАЕК «Енергоатом», НАК «Укренерго», ПрАТ «Укрзалізниця» та інших. Частина продукції виробляється за раніше узгодженими вимогами, тому, при аварійних ситуаціях, питання заміни буде ускладнене не лише строком виробництва та доставки, а й узгодженням технічних вимог.

Виробники кабельного обладнання приводять наступні аргументи щодо позитивів встановлення спеціального мита у розмірі 23,5%:

- Збільшення обсягів виробництва власної продукції на 10-20%.

- Збільшення відрахувань до бюджетів усіх рівнів на 40 % (кумулятивний ефект) – митні платежі на імпорт та збільшення нарахувань від зростання обсягів виробництва та реалізації української продукції.

 - Збереження не тільки існуючих робочих місць, але їх значне збільшення (на 150- 250 працівників кабельної та суміжних галузей упродовж 3-5 місяців, та до 500-700 - упродовж 3-х років), залучення 40-50 млн. дол. США інвестицій для оновлення виробничих процесів та додаткового створення нових робочих місць.

УСПП доєднується до звернення кабельників та просить Офіс президента і уряд уважно поставитися до цієї ситуації та підтримати національного виробника.

Звернення